Volgens de Japanse tactiek zou een aanval op de Verenigde Staten alleen kans van slagen hebben als bij verrassing een groot deel van de vloot zou worden uitgeschakeld. Het Amerikaanse besluit om Pearl Harbor, zo ongeveer op het midden tussen beide landen, te gebruiken als basis speelde de Japanners hierbij enorm in de kaart. Binnen de Amerikaanse legertop was overigens al gewaarschuwd voor deze dreiging, waaronder door admiraal Richardson. Toen hij naar de president stapte werd hij echter prompt van zijn post ontheven. Er waren zelfs verschillende onderscheppingen van Japanse codeberichten geweest, maar de betekenis hiervan werd steeds onderschat.
Vlak voor de aanval bleef het stil, want de Japanse generaal Yamamoto had een dagenlange absolute radiostilte gelast tussen alle schepen die bij de operatie betrokken waren. Yamamoto wilde niet alleen op Pearl Harbor toeslaan, maar van de verwarring gebruik maken om direct de Amerikanen op de Filipijnen en de Engelsen op Malakka aan te vallen.
De aanval op Pearl Harbor werd een doorslaand succes, want chaos en vernietiging waren het gevolg. Van Amerikaanse afweer was vrijwel geen sprake. Van de 96 schepen in de haven waren er achttien niet meer bruikbaar: gezonken of zwaar beschadigd. Van de bijna 400 vliegtuigen werden er 188 vernietigd en 159 beschadigd. Het aantal slachtoffers was hoog: 2403 doden, 1178 gewonden. Bijna 1200 van de doden waren opvarenden van het slagschip USS Arizona dat de Japanners tot zinken brachten.
Vragen?
Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?
Neem dan contact op met de redactie: