Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
Inenting tegen polio, Tholen 1963
Inenting tegen polio, Tholen 1963 © Fotocollectie Anefo

In 1971 gebeurt hetzelfde in Staphorst. Vijf kinderen sterven door de terugkeer van polio. De oorzaak? Gereformeerde Staphorsters weigeren op Bijbelse gronden hun kinderen te laten vaccineren. Gevolg: 39 zieken en vijf dodelijke slachtoffers. Een drama voor het dorp, een drama voor de kinderen en een spannende affaire voor de internationale pers, die het heeft over 'Middeleeuwse toestanden' in Staphorst.

1 november 2007

Andere Tijden: Polio in Staphorst

Polio in Staphorst
Bekijk Video
26 min

Het aantal zuigelingen dat een vaccinatie tegen kinderziektes krijgt, neemt al twee jaar af. Dit constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 2016. Niet alleen gelovigen vrezen de vaccinaties, steeds meer hoogopgeleiden hebben last van prikangst. Ze zijn bang dat in de vaccinaties chemische stoffen zitten die ook slecht kunnen zijn voor hun kind.

Vaccineren met rampzalige gevolgen
Dat de meeste kinderziektes en ook andere ‘ziektes’ bijna zijn uitgestorven, hebben we te danken aan inentingen. In 1918 sterven aan de Spaanse griep wereldwijd miljoenen mensen, omdat vaccins niet bestonden. Die kwamen voor het eerst in de jaren vijftig. Maar als er niet genoeg vaccins beschikbaar zijn, zoals bij de Mao-griep in 1968, dan staan huisartsen voor de lastige vraag: wie krijgt het en wie niet? Bij een dreigende uitbraak van de varkensgriep in 1976 besluit de Amerikaanse regering maar gelijk de hele bevolking te vaccineren. Met rampzalige gevolgen.

Kijk voor het hele verhaal deze aflevering van Andere Tijden over griep en vaccineren:

26 november 2009

Andere Tijden: Griep in het land

Griep in het land
Bekijk Video
27 min
Credits
  • Anne Verwaaij

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie:

Meer Andere Tijden