Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
7 november 2016

Overstroming in de polder in 1916, Nederlands Filmmuseum

1916

Land van Maas en Waal onder water

In 1925 breekt in de ochtend van 31 december de dijk van de Maas bij Overasselt. Daardoor komt het Land van Maas en Waal onder water te staan. Het binnenstromende water en ijs beschadigt of verwoest duizenden huizen. Oorzaak van het hoge water: enorme regenval en een grote hoeveelheid smeltwater. De eerste weken van 1926 bezoeken de ploegen van Polygoon het gebied.

12 januari 1926

Polygoon: Grote schade rond Cuijk door overstroming

Overstroming in Cuijk
Bekijk Video
5 min

Overstroming in het oosten

Ook in 1930, 1936 en 1946 draaien de camera's bij het wassende water. Het breken van de dijken in ’46 maakt van Almelo een diepe put. Heel Twente loopt onder water, maar de stad ligt precies op het laagste punt van de streek. Bewoners proberen kieren tussen deuren en kozijnen te dichten met papier om het water tegen te houden. Er is geen houden aan. Op sommige plekken stijgt het water tot anderhalve meter.

17 februari 1946

Polygoon: Almelo door het water geteisterd

Overstroming in Almelo
Bekijk Video
1 min

Watersnoodramp in beeld

Het dieptepunt is natuurlijk de Watersnoodramp van 1953. In de donkere nacht van 31 januari op 1 februari 1953 stort het water zich over de dijken en verwoest boerderijen en huizen. De ramp kost aan 1836 mensen het leven. Grote delen van Zeeland, Brabant en Zuid-Holland komen onder water te staan.

Bijzonder archiefmateriaal - waaronder kleurenbeelden en originele radioverslagen van verslaggevers ter plaatse - vertelt het verhaal van de Watersnoodramp van 1953. Een reconstructie in Andere Tijden: vanaf de allereerste uren, toen niemand nog wist hoe erg het zou worden.

27 januari 2013

Andere Tijden: Watersnoodramp in beeld

Watersnoodramp in beeld
Bekijk Video
35 min
Credits
  • Anne Verwaaij
Bronnen
  • Nederland is weer 'superstormbestendig'

    Peter de Graaf, 'Nederland is weer 'superstormbestendig': Reportage Kustverdediging', de Volkskrant, 07-11-2016.

    Lees hier

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie:

Meer Andere Tijden