Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
19 januari 1953

De installatie van president Eisenhower

De installatie van president Eisenhower
Bekijk Video
1 min

Tijdens de inauguratie zijn traditiegetrouw alle oud-presidenten aanwezig. Toen Trump in 2017 geïnaugureerd werd was bijvoorbeeld ook Bill Clinton aanwezig met zijn vrouw Hillary, die de verkiezingen van Trump verloor. Oud-president George H.W Bush is helaas vanwege zijn gezondheid verhinderd. Een dag buiten in de kou zou hem, volgens zijn dokter, fataal kunnen worden.

Brief George H.W Bush Trump
Office of George H.W. Bush

Net als zijn voorgangers zal Biden tijdens zijn inauguratie de volgende zin uitspreken: "Ik zweer plechtig dat ik getrouw het ambt van president van de Verenigde Staten zal uitoefenen en dat ik naar mijn beste vermogen de grondwet van de Verenigde staten zal bewaren, beschermen en verdedigen." Traditiegetrouw wordt hier “Zo waarlijk helpe mij God almachtig” aan toegevoegd.

Inauguratie president Johnson na moord op Kennedy aan boord van de Air Force One (22 november 1963)
Inauguratie president Johnson na de moord op Kennedy aan boord van de Air Force One (22 november 1963)

De inauguratie vindt over het algemeen altijd plaats in Washington. Op een uitzondering na: in 1963 volgt president Lyndon B. Johnson de vermoordde John F. Kennedy op. Zijn inauguratie vindt plaats in de Air Force One, twee uur na de moord. 

De officiële inauguratie in 1965 wordt vanwege de moord op Kennedy extra beveiligd. De dag verloopt, op een klein schoonheidsfoutje na, vlekkeloos. Het hoofd van het Hooggerechtshof maakt een foutje in het oplezen van de tekst. Hij vraagt Johnson of hij getrouw het ambt van presidentschap zal uitoefenen, in plaats van het ambt van president. Johnson herhaalt dit ook in zijn eed.

20 januari 1965

President Johnson beëdigd

President Johnson beëdigd
Bekijk Video
1 min

De ceremonie wordt afgerond met een toespraak van de nieuwe president. In deze inaugurele rede wordt het tijdsbeeld geschetst en vooruitgeblikt op de plannen voor de komende vier jaar.

President William Henry Harrison heeft de langste toespraak op zijn naam staan. Zijn toespraak duurt maar liefst twee uur, die hij zonder jas opvoert. Een maand later overlijdt hij aan een longontsteking. In 2017 houdt Trump het, in tegenstelling tot Harrison, kort. De toespraak duurt zo’n 20 minuten en is voor Trump een uitgelezen kans om sceptici voor zich te winnen. Er staat dus veel op het spel.

President Richard Nixon staat aan de vooravond van zijn presidentschap voor hetzelfde probleem. Ook hij is niet door iedereen geliefd en poogt met zijn toespraak hier verandering in te brengen. Nixon sluit zijn speech af met de woorden: “We kunnen niet garanderen iedereen te vriend te houden, maar we zullen ons best doen om geen vijanden te maken”.

1 januari 1969

Richard Nixon president

Richard Nixon president
Bekijk Video
1 min
Credits
  • Tess de Bruijn

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: