Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
Academy Awards

De eerste Oscars van 1929
De Academy Awards worden op 16 mei 1929 voor het eerst georganiseerd door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. In Hollywood komen die avond 250 mensen bij elkaar voor een diner. Hoewel de sterren nu vaak verrast worden, is het tijdens dit eerste diner allang duidelijk wie in de prijzen is gevallen. 

De stomme film Wings is de winnaar van de eerste Academy Award voor beste film. De film kost in totaal ruim twee miljoen dollar: een hoog budget vergeleken met de rest. Het verhaal gaat over twee piloten die tijdens de Eerste Wereldoorlog verliefd worden op dezelfde vrouw. 

De eerste film met geluid, The Jazz Singer, mag deze keer helaas niet mee doen aan het prijzencircus. De stomme films zouden volgens de Academy niet op kunnen tegen de film met geluid.

Charlie Chaplin krijgt drie nominaties voor zijn film The Circus: voor beste acteur, beste schrijver en beste comedy regisseur. Hij krijg uiteindelijk geen van deze prijzen maar een aparte ereprijs. Dit wordt negatief gezien en verweten aan zijn onpopulariteit in Hollywood en zijn politieke standpunten.

Banket
© Oscars.org

Opmerkelijke feitjes
Vanaf 1939 krijgt de uitreiking van de Academy Awards de bijnaam ‘de Oscars’. Het verhaal gaat dat directielid Margot Herrick deze naam zou hebben bedacht. In 1939 laat zij vallen dat het beeldje lijkt op haar oom Oscar. Het gerucht gaat daarnaast dat actrice Bette Davis haar beeldje Oscar noemde naar de tweede naam van haar eerste echtgenoot. 

Door een tekort aan metaal worden de Oscars tussen 1942 en 1945 gemaakt van gips. Na de oorlog mogen deze beeldjes ingeruild worden voor een gouden variant. Het beeldje zelf kost 250 dollar om te maken en is misschien nog wel meer waard.

Vanwege de hoge waarde ontstaat er een handeltje in de Oscarbeeldjes. De Academy probeert dit te stoppen door vanaf 1950 de doorverkoop te verbieden. De winnaars moeten vanaf dat jaar voordat ze het beeldje door willen verkopen, deze eerst aan de Academy aanbieden voor een symbolische dollar.

De dochter van Oscarwinnaar Orson Welles komt hier net mee weg. De Oscar van haar vader is in 1942 gewonnen en zij is dus nog toegestaan de Oscar door te verkopen. Zij vangt hier 861.542 dollar voor.

De eerste uitzending van de Oscars in 1953

Bekijk Video
8 min min

De eerste Oscars op televisie
De uitreiking van de Oscars wordt in 1953 voor de eerste keer op televisie uitgezonden. Hoewel de trouwe fans de Oscars al sinds de jaren dertig op de radio kunnen volgen, is dit voor velen een mijlpaal. De glamour van Hollywood is nu nog toeganklijker. 

De toespraken van de gastheren staan in 1953 al vol met grapjes. Gastheer Bob Hope grapt bijvoorbeeld dat de televisieuitzending het eindelijk mogelijk maakt voor onbekende sterren om gezien te worden.

De komst van de televisie wordt niet door iedereen goed ontvangen anno 1953. Volgens Hope zien veel grote filmbazen het medium als de plek waar 'films heen gaan als ze uitbekeken zijn'. Cynisch over de televisie of niet, de eerste televisieuitzending is een succes. 

Het dankwoord
Het Polygoon Wereldnieuws zend in 1961 de uitreiking van de prijs uit voor het Nederlandse publiek.

Actrice Elizabeth Taylor sleept op deze avond een Oscar in de wacht. En dat terwijl ze net is hersteld van een longontsteking die haar bijna het leven kostte. Met enige moeite klimt de actrice het podium op en dankt het publiek enigszins buiten adem. 

Het dankwoord wordt ook vaak gebruikt om een politiek standpunt in te nemen. Acteur Marlon Brando wint in 1973 de prijs voor beste acteur voor zijn rol in The Godfather. Brando weigert de prijs in ontvangst te nemen uit protest tegen de representatie van indianen in Hollywood en stuurt activiste Sacheen Littlefeather. Zij weigert de prijs eveneens in ontvangst te nemen en geeft een pleidooi voor een betere presentatie van de indianen in de media.

Marlon Brando's Oscar® win for " The Godfather"

Bekijk Video
2 min min

De vergeten Nederlandse Oscar  
Nederlandse filmmakers zijn tot nu toe niet vaak in de prijzen gevallen. Andere Tijden maakt in 2003 een uitzending over de vergeten Nederlandse Oscar van Charles Huguenot van der Linden. Zijn film Die Kleine Wereld wint in 1972 de Oscar voor Beste Korte Documentaire.

De film over antiek en mechanisch speelgoed is opgedragen aan zijn kleindochters. Het is één van de laatste films die Huguenot van der Linden maakt. De prijs komt op een laat punt in zijn carrière en hoe blij Huguenot van der Linden ook met de Oscar is, hij is daarna nooit meer gevraagd om een film te maken. “Iedereen dacht dat ik te duur geworden was.

Het winnen van een Oscar blijkt dus niet altijd het beste voor de carrière. Maar de uitreiking is toch een ervaring. Aan mooie jurken, emotionele toespraken en politieke standpunten zal het ook de komende editie niet ontbreken. 

25 november 2003

Huguenot van der Linden / Elena Ceausescu

huguenot
Bekijk Video
1 min
Credits
  • Tess de Bruijn

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: