Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
31 maart 2013

Andere Tijden

Andere Tijden
Bekijk Video
35 min

Algemeen Ouderen Verbond

De AOV wordt opgericht op 1 december 1993, op initiatief van de dan 75-jarige Martin Batenburg. Aanleiding voor de oprichting van de partij zijn de aangekondigde bezuinigingen op bejaardenoorden. Door de plannen van het CDA om de AOW te bevriezen weet de partij nog meer kiezers achter zich te scharen.

Dat de ouderen een groep was waar rekening mee gehouden dient te worden, blijkt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 1994. Het AOV boekt een grote overwinning: de partij behaalt onder de bezielende leiding van lijsttrekker Jet Nijpels 6 zetels.

Jet Nijpels, met 46 jaar de jongste van de groep, heeft als enige van de fractie politieke ervaring, als raadslid bij de gemeente Eindhoven. De andere leden van de fractie hebben geen enkele politieke ervaring.

Martin Batenburg
Martin Batenburg

Heibel in de tent

Reeds vier maanden na de mooie overwinning is er al commotie binnen het AOV. Het Tweede Kamerlid Theo Hendriks wordt in oktober 1994 uit de fractie verwijderd wegens "solistisch optreden". Lijsttrekker Jet Nijpels verweet hem tevens dat hij fractiereglement noch -discipline accepteerde. Dit tot grote verbazing van de heer Hendriks: 'Als je als fractielid in de Kamer iets wilt zeggen, moet je daarvoor eerst toestemming vragen bij de fractieleiding.'

Theo Hendriks gaat verder als eenmansfractie Groep-Hendriks en blijft opvallend aanwezig achter de interruptiemicrofoon met onder andere vragen over de ware nationaliteit van Hare Majesteit of over de noodzaak van het inrichten van een asieleiland voor de kust van Scheveningen.

Kort hierna ontstaat wederom een conflict. Ditmaal tussen lijsttrekker Jet Nijpels en Tweede Kamerlid Van Wingerden. Het is een strijd die voornamelijk in de media wordt uitgevochten. Van Wingerden verwijt Nijpels slecht leiderschap en vriendjespolitiek. Nijpels tracht alle beschuldigingen recht te zetten via een uitgebreide persverklaring. Zij slaat terug door met een getuigenverklaring te komen over de beroepscarrière van de heer Van Wingerden: "Ontslagen bij Rockwool, in de WW, via een vriend bij DSM terecht gekomen, ook daar na een half jaar gefaald, functioneerde slecht en dus op een zijlijn gezet en gedegradeerd tot iets met de mooie naam 'marketing-manager'".

Maar de angel is er nog niet uit, het geruzie binnen de partij blijft aanhouden, ditmaal tussen oprichter van het AOV Martin Batenburg en lijsttrekker Jet Nijpels. In de fractie ontstaan twee partijen: de "Nijpelianen" en de "Batenburgianen”. De ruzies die zich binnen het AOV afspelen zijn op dat moment een nog onbekend fenomeen in de Tweede Kamer en het Binnenhof.

EENDRACHT
Ouderendemonstratie in het PSV-stadion

Vrouwelijke baas

Uiteindelijk stapt Jet Nijpels op, samen met twee andere fractiegenoten: Liesbeth Aiking en Ron Meijer. Gedrieëen vormen zij een nieuwe fractie. Ze willen verder onder de naam Senioren 2000, maar daar krijgen zij geen toestemming voor, omdat zij als AOV in de Kamer terecht zijn gekomen. Nijpels en de anderen gaan noodgedwongen verder als groep-Nijpels.

Jet Nijpels over de ruzies binnen het AOV: "Ik was een stuk jonger, en ik was een vrouw. En zij hadden in hun arbeidzame leven uiteraard ook met vrouwen te maken gehad, maar nou in het gunstige geval daar wil ik niks slechts op zeggen, maar was het een secretaresse, maar verder was het of de koffiemevrouw of de mevrouw die de kantoren kwam poetsen. En zij hadden eigenlijk geen van allen ooit een vrouwelijke baas of iemand die boven zich en dat tolereerden ze dus ook niet."

Het AOV blijft in mei 1995 over met nog maar twee kamerleden: de heren Verkerk en Van Wingerden. Ook zij krijgen onenigheid en uiteindelijk valt ook de tweemansfractie uiteen, Verkerk en Van Wingerden gaan ieder huns weegs. 

Jet Nijpels
Jet Nijpels

Verkiezingen van 1998

In 1998 doet Martin Batenburg met zijn nieuwe partij het Nieuw Solidair Ouderen Verbond (NSOV) mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Ook Jet Nijpels gaat de strijd aan met Senioren 2000. Beide ouderenpartijen weten geen enkele zetel meer in de wacht te slepen. Het doek valt voor de ouderenpartijen.

Kees Boonman, in die tijd politiek verslaggever voor het NOS journaal, op de vraag wat er overbleef van de AOV: "een stofwolk, ik denk dat het niet meer dan een stofwolk was. Alleen het grappige is dat die stofwolk plots heden weer is gedaald. Sterker nog, wij hebben nu weer een ouderenpartij, opnieuw. En die kan zomaar veel groter worden, omdat het probleem veel groter is geworden. En dat electoraat met die groep ouderen, die neemt alleen toe en toe en toe."

Totdat in 2011 als Jan Nagel de ouderenpartij 50Plus opricht. De partij vindt dat de groep onvoldoende is vertegenwoordigd in de Nederlandse politiek. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 doet 50Plus mee onder aanvoering van lijsttrekker Henk Krol. De partij behaalt twee zetels.

Research: Merlijn Schneiders
Regie: Yaèl Koren

Uitzending: zo 31 mrt 2013, 21.25 uur, Nederland 2.

Tweede_Kamerverkiezingen_1998
© M.Nouws

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: