Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
25 maart 2017

The making of a boyband

Persfoto Caught in the Act
Bekijk Video
30 min

De glamour en de schaduwkant van Caught in the Act

Glad, nep en een slappe kopie van de populaire boybands uit het buitenland, zo zien veel Nederlandse tieners Caught in the Act in de jaren negentig. “We hadden maar mondjesmaat optredens in Nederland,” aldus Eloy.

Gekkenhuis
Maar na een optreden in de Duitse versie van de soapserie Goede Tijden Slechte Tijden in 1994 breekt Caught in the Act over de grens door met het nummer Love is Everywhere. In grote tegenstelling tot Nederland zijn in het buurland de cd's niet aan te slepen. “In Duitsland stonden we voor 30.000 mensen op te treden,” vertelt Bastiaan. “Maar in Nederland speelden we voor een halfvol zaaltje in Nieuw-Vennep.”

1 januari 1995

Love is Everywhere

Andere Tijden: 'The making of a boyband'
Bekijk Video
4 min

“Eigenlijk werd het van de ene op de andere dag een gekkenhuis,” aldus Eloy. “Ik woonde in een chique appartementencomplex, maar had plotseling veertig meisjes voor de deur liggen. Het hele trappenhuis lag vol.” 

Vòòr Caught in the Act heeft Eloy slechts één keer in een vliegtuig gezeten. “En dan vlieg je ineens met je privévliegtuigje naar allerlei landen toe.” Want ook in Scandinavië, Australië, Zuidoost-Azië, Japan en Zuid-Afrika is de band razend populair.

Naast optredens maakt de band ook voor tienerbladen als de Hitkrant of het Duitse BRAVO de band de nodige uitstapjes naar het buitenland. Bastiaan: “Dan moesten we naar Australië voor een foto met een koala. Of naar Zuid-Afrika voor een plaatje met een krokodil.”

21 maart 2017

Bastiaan en Eloy over de hysterie en schaduwkant

Andere Tijden
Bekijk Video
3 min

Hysterie
Wanneer de jongens in zulke landen aankomen, staan duizenden gillende meisjes ze op te wachten. “Ik ben een grote kerel, maar op zo’n moment moest ik echt door een bodyguard onder zijn arm worden genomen,” vertelt Eloy. “Dan werd ik letterlijk door zo’n massa heen gesleurd, anders trokken ze me uit elkaar.”

Ondanks de relatief lange weg naar succes - de boyband heeft twee jaar nodig voor een eerste hit - zijn de jongens toch niet goed voorbereid op deze plotselinge hysterie. “Elke jonge ster heeft dat probleem,” legt Bastiaan uit. “Dat je niet weet hoe je je moet gedragen. Maar van zoveel hysterie word je natuurlijk wel een beetje verpest in je hoofd.”

Dat komt volgens Eloy ook omdat je geen moment de tijd hebt om het allemaal een plek te geven. Om je te realiseren wat je allemaal meemaakt. “Aan de ene kant word je emotionele ontwikkeling tegengehouden, want je moet hetzelfde blijven; een ‘boy’. Aan de andere kant zijn er een heleboel volwassen stressmomenten, die je niet kan verwerken omdat je jong bent”, aldus Bastiaan. “En je kan er met niemand over praten, omdat niemand het echt begrijpt.” 

“Jarenlang heb je samen geleefd, samen gehuild, samen gedroomd en heel veel bereikt. En ineens is het klaar."

Piepende remmen
Even plotseling als ze doorbreken, valt Caught in the Act in augustus 1998 uit elkaar. Zonder overleg, zelfs zonder het eerst aan de jongens te vertellen, trekt het management na een paar succesvolle jaren de stekker eruit. “Het verdient geen schoonheidsprijs hoe het einde van de band heeft plaatsgevonden. We kregen het namelijk te horen van een journalist,” vertelt Eloy.

“Dan krijg je een klap op je bek natuurlijk. Jarenlang heb je samen geleefd, samen gehuild, samen gedroomd en heel veel bereikt. En ineens is het klaar. Het was net een achtbaan die met piepende remmen tot stilstand kwam .”       

21 maart 2017

Eloy over het zwarte gat

Andere Tijden
Bekijk Video
2 min

Zwart gat
De jongens gaan terug naar huis, terug naar de realiteit. Bastiaan weigert zich te laten neerslaan: “Als de melkkoe dood is, dan is het afgelopen. Das war einmal, maar het leven gaat door.” Hij keert terug naar de Nederlandse amusementswereld en bouwt daar ondanks deze grote tegenslag verder aan zijn carrière. “There ain’t no business like show business, hoe hard dat ook is”, verklaart Bastiaan.

Voor Eloy is het anders. Hij belandt in een diep zwart gat, omdat hij niet meer weet wat hij met zijn toekomst moet doen. Caught in the Act is zes jaar lang zijn leven geweest en voor zijn gevoel kan hij nooit meer tippen aan dat succes en geluk. “Ik had geen dromen meer, geen kriebels in mijn buik van dit wil ik doen. Dat was het dan. En dan ben je pas net 26.”

Ook zijn homoseksualiteit moet hij na Caught in the Act nog steeds onder de pet houden. Want vlak nadat zijn eigen band uit elkaar gaat, krijgt hij een relatie met een jongen van een andere boyband: Stephen Gately van Boyzone. Uit de kast komen kan zomaar het einde van een boyband betekenen. Dat geldt ook voor Boyzone.

Blowen, veel nadenken en psychologen, dat zijn de middelen waarmee Eloy zijn leven weer probeert op te pakken. Evenals zijn carrière. En dat lukt. Eloy blijft in de amusementswereld, maar grotendeels achter de schermen bij de televisie.

"Ik vind onze liedjes nog altijd hartstikke leuk.''

Comeback
Ondanks de schaduwkant en het abrupte einde in 1998 hebben Eloy en Bastiaan geen definitief punt gezet achter het boybandfenomeen Caught in the Act. Samen met de Britse Lee Baxter hebben ze maanden in het geheim gewerkt aan een grootse comeback van de meest succesvolle boybands uit de jaren negentig.

Na zeventien jaar maken de veertigers hun rentree. Eloy vertelt dat het een groot verschil maakt dat ze geen ‘boy’ meer zijn: “nu hebben we meer overzicht en kunnen we er meer van genieten. Ik vind onze liedjes nog altijd hartstikke leuk.''

Benjamin Boyce heeft de groep in 1998 definitief verlaten en bouwt sindsdien aan zijn solocarrière. Toch zingt hij Love is Everywhere nog steeds overal.

Credits
  • Regisseur
    Hein Hoffmann
  • Researcher
    Hasan Evrengün
  • De glamour en de schaduwkant van Caught in the Act
    Steven Smit en Anne Verwaaij
Geïnterviewden Bronnen
  • Bastiaan Ragas
    Bastiaan Ragas

    Bandlid van Caught in the Act

  • Eloy de Jong
    Eloy de Jong

    Bandlid van Caught in the Act

  • Benjamin Boyce
    Benjamin Boyce

    Oud-bandlid van Caught in the Act

  • Ruud de Wild
    Ruud de Wild

    DJ bij Radio 2

  • Ferdi Bolland
    Ferdi Bolland

    Producer

  • Debby van Rooijen
    Debby van Rooijen

    Fan van het eerste uur

  • Persfoto Caught in the Act

    © HKM

  • Beeld en Geluid Muziekencyclopedie

    Muziekencyclopedie. Beeld en Geluid (Hilversum)

    http://www.muziekencyclopedie.nl/action/genre/boybands

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: