Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
Truus Menger-Oversteegen

Ik ontmoette deze indrukwekkende verzetsvrouw in 2012 toen ik samen met Yfke Nijland voor de Andere Tijden-uitzending over vrouwen in het gewapend verzet bij haar op bezoek ging in Bovenkarspel. Ondanks haar hoge leeftijd was Truus nog fel en helder en vertelde ze haar verhaal met de nodige humor. In haar huis veel schilderijen en beeldhouwwerk van eigen hand. Truus en Freddie Oversteegen werkten nauw samen met Hannie Schaft. Schaft werd opgepakt in maart 1945. Truus ging langs bij het Huis van Bewaring aan de Amstelveenseweg om haar te zoeken maar daar was Hannie niet meer. Ze bleek toen al geliquideerd in de duinen van Bloemendaal. Later maakte Truus Menger een bronzen beeld van Hannie Schaft voor het Kenaupark in Haarlem.

In 1998 werd Truus benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar verdiensten in het verzet. In 2014 werden zij en haar zuster door premier Rutte onderscheiden met het Mobilisatie-Oorlogskruis. Doordat ze zo jong al in het gewapend verzet zat heeft Truus haar jeugd overgeslagen. "En die krijg je nooit meer terug. Je kreeg een enorme ernst over je.”  

26 mei 2012

Andere tijden

Vrouwen in het gewapend verzet
Bekijk Video
30 min

Truus Menger-Oversteegen in Andere Tijden

Bekijk de bijzondere aflevering uit 2012 met de zusjes Truus en Freddie Oversteegen en de Groningse Siet Tammens (1914-2014). In 2010 vertelde Truus in Andere Tijden over de strijd rondom de herdenking van haar verzetsvriendin Hannie Schaft.

2Doc maakte in 2016 een portret van de zusjes Truus en Freddie Oversteegen.

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: