Meer verdieping op het gebied van geschiedenis? Kijk op NPOFocus.nl
↳ Enter om te zoeken
Kinderpostzegelsactie 1967
© Nationaal Archief

Nederlands Comité voor Kinderpostzegels

Na Zwitserland in 1912 besluit Nederland in 1923 als tweede land ter wereld speciale kinderpostzegels te drukken. Bijzonder hieraan is dat een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat. De eerste verkoop is in 1924. Daarna kan er 51 duizend gulden worden geschonken aan instellingen voor voogdijkinderen.

Twee jaar later start het Nederlands Comité voor Kinderpostzegels (NCK). Het comité gaat zich bezighouden met de verkoop van de zegels en de verdeling van het geld. Op diverse plekken in Nederland starten comités van vrijwilligers, die de verkoop doen. De comités bestaan vooral uit rijken, die zo de armen willen helpen. In de jaren erop krijgt bijna iedere gemeente een comité voor kinderpostzegels.

Schoolmeester Verheul uit Waarder komt in 1948 op het idee om de verkoop van de zegels door kinderen te laten doen. Het NCK is enthousiast en probeert het in vier plaatsen uit, met succes: er wordt 35 duizend gulden extra opgehaald. Vanaf dat jaar lopen basisschoolkinderen langs de deuren voor de verkoop.

30 november 1947

Postzegels voor het misdeelde kind

a
Bekijk Video
1 min

Kinderzaak

Ook de afbeeldingen op de zegels worden steeds meer een 'kinderzaak'. Waar in de eerste dertig jaar het ontwerp nog uit uit handen van volwassenen kwam, zijn in 1965 voor het eerst kindertekeningen afgebeeld. In 1994 wordt er voor het ontwerp speciaal een landelijke wedstrijd onder scholieren georganiseerd.

In 2016 komen de afbeeldingen wel weer van een volwassen hand: het zijn tekeningen van Fiep Westendorp.

De opbrengst gaat van oudsher naar het goede 'kinderdoel'. Sinds 1967 worden met de opbrengst voor het eerst ook buitenlandse projecten gesteund.

22 november 1965

Kinderpostzegels

-
Bekijk Video
1 min
1 november 1972

Prinselijke Kinderpostzegels

Kinderpostzegel 1972
Bekijk Video
2 min
1 oktober 2006

Geschiedenis van de kinderpostzegels, OVT

Driekoningen
Bekijk Video
6 min
Credits
  • Marnix Koolhaas

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: