Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
27 mei 1967

Ajax Europacup rally

Ajax supporters 1967
Bekijk Video
1 min

‘In de wereld van de voetballiefhebbers heerst grote opwinding en verontrusting over het besluit van Ajax om de entreeprijzen aanzienlijk te verhogen, schreef de Leeuwarder Courant op 24 juli 1967. ‘Het feit, dat Ajax in de strijd om de Europa-beker direct al tegen Real Madrid moet spelen met een grote kans, dat het daarbij uitgeschakeld wordt, wat haar tonnen aan inkomsten scheelt, is mede de reden geweest van dit besluit van het Ajaxbestuur.

De duurste plaatsen in het Olympisch Stadion zullen met 33 tot 66 procent verhoogd worden en de goedkoopste met een veertig procent. Dat dergelijke prijsverhogingen moeten worden ingevoerd, toont aan hoezeer het Nederlandse topvoetbal financieel vast zit.

Het geringe transferverkeer van voetballers deze zomer is ook een gevolg van het geldgebrek van de clubs. Met name de topclubs moeten enorme bedragen betalen om hun topvoetballers vast te houden en niet naar het buitenland te zien verdwijnen.

Het topvoetbal is in een vicieuze cirkel terecht gekomen: het publiek wil topvoetbal zien - voor dat topvoetbal zijn topbedragen nodig - daartoe moeten onder meer de entreeprijzen treeprijzen worden verhoogd - zulk een verhoging dreigt, wanneer zij zo rigoureus is als nu bij Ajax vooral de minder welgestelden, die het grootste deel van het voetbalpubliek uitmaken, uit de stadions te weren, waardoor de inkomsten eerder zullen dalen dan stijgen.

Als middel om uit deze vicieuze cirkel te raken, is zeker ook het verlenen van subsidie aan clubs onder bepaalde voorwaarden gerechtvaardigd. Maar het voetbal zal zelf tot een nieuwe opzet moeten komen, die het kan redden uit het financiële slop, waarin het steeds verder dreigt te raken. Verhoging van de entreeprijzen is wel de kortste en gemakkelijkste weg om aan de moeilijkheden tijdelijk het hoofd te bieden maar zij lost die moeilijkheden den op de lange duur niet op.’

Aldus de Leeuwarder Courant, maar van de kritiek trok Ajax zich niets van aan. Wie wilde kijken, moest maar flink betalen. Met één partij had de club echter geen rekening gehouden: de overheid. Op 9 augustus 1967 kondigde het Ministerie van Economische Zaken namelijk een onderzoek aan naar prijsopdrijving. ‘Het ministerie heeft de clubs per brief verzocht hangende het onderzoek de prijzen niet te verhogen.’

Dure kaartjes bij Ajax – Real Madrid in 1967

Ajax haalde opnieuw de schouders op. Algemeen secretaris J.N. Westrik zei in een reactie: “Voor mij staat het vast, dat de prijsverhoging gehandhaafd zal moeten worden.”

Gelukkig werd de wedstrijd op tv uitgezonden, zodat ook de mensen met weinig geld konden kijken. De verwachte bruto-recette voor Ajax werd geschat op ongeveer acht ton in guldens. Ter vergelijking: een woonhuis met vier slaapkamers in een stad als Leeuwarden kostte in diezelfde tijd nog geen 40.000 gulden – vijf procent van genoemd bedrag.

Ajax lag er inderdaad na de eerste ronde meteen uit, zodat het dat seizoen niets meer verdiende aan Europese wedstrijden.

Rij voor kaartjes Ajax - Real Madrid
© Fotocollectie Anefo
Credits
  • Jurryt van de Vooren

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: