Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
Phil Bloom naakt
© Anefo

In 1967 werden drie afleveringen van het controversiële jongeren-programma Hoepla! uitgezonden. Hoepla! werd vooral bekend doordat er voor het eerst een blote vrouw op tv verscheen, het fotomodel Phil Bloom. Op 28 juli, 9 oktober en 23 november 1967 was het programma op de tv. Op 8 januari 1968 stemde een recordaantal kijkers tevergeefs af op de volgende aflevering. Deze uitzending werd echter nooit uitgezonden en de makers van het programma, Hans Verhagen, Wim T. Schippers en Wim van der Linden werden (tijdelijk) uit de VPRO gezet.

Hoepla! is vooral bekend omdat de eerste naakte vrouw op televisie te zien was. Phil Bloom was twee keer bloot te zien in Hoepla! Het bekendst is de scene waarin zij bloot de krant zit te lezen, van 9 oktober 1967. Dit veroorzaakte een enorme rel en zelfs nu nog wordt Phil Bloom geassocieerd met die ene minuut naakt op TV in 1967.

Toch wandelde zij al eerder bloot door het beeld in Hoepla! In de eerste aflevering, op 28 juli 1967, wandelt zij bloot door het beeld met enkel een slinger van nepbloemen om. 

De avond voor de opname belde Hans Verhagen Phil Bloom op of ze door de studio wilde wandelen voor 150 gulden. Ter plaatste werd bedacht dat ze met alleen plastic bloemen 'aan' door de studio zou lopen en een vaas zou laten vallen. Het kostte de VPRO 67 leden.

Still jaren zestig
Klik op de foto voor het fragment met Phil Bloom in Hoepla!

Aangemoedigd door de commotie rondom Phil Bloom trad zij weer op in de tweede aflevering. Ze zat naakt op een sofa en las een reactie op haar optreden in de eerste uitzending uit het dagblad Trouw voor.

Foto's van deze opnamen in de studio lekten uit en verschenen in alle kranten. De scene werd opnieuw opgenomen, en dit keer zat Bloom naakt op een stoel. Ze las een artikel voor uit Het Vrije Volk met de titel 'VPRO zet schaar in naakt van Phil'. Hierin werd verteld dat Phil niet naakt op tv zou verschijnen, na het uitlekken van de foto's.

Daarna overhandigt ze de krant en verschijnt het postbus-adres van de VPRO in beeld - een service voor eventuele opzeggers. Weer ontstond een enorme rel, verschenen er reacties in alle kranten, kreeg de VPRO weer ruim honderd opzeggingen van leden, en werden er zelfs Kamervragen gesteld.

"Such a fuss as a blonde goes on tv in the nude"

Hoepla! werd zelfs wereldwijd bekend. In het buitenland verschenen er artikelen in de kranten en in de VS en Duitsland verschenen fragmenten op de tv. "Such a fuss as a blonde goes on tv in the nude" meldde de Daily Mirror. En: "Where had all the flowers gone?"

De derde uitzending van Hoepla! werd opgenomen op 10 november, maar werd uitgesteld tot 23 november. Twee controversiële onderdelen werden eruit gehaald: de reportage 'Vleesch' over het slachten van een koe en een ironisch item waarin een fotomodel een striptease doet, die gemonteerd wordt door de toespraak van minister-president De Jong over Hoepla!

De vierde aflevering van Hoepla!, gepland voor 8 januari 1968, werd uiteindelijk nooit uitgezonden. Op het laatste moment werd de uitzending afgelast door de VPRO met als officiële reden dat Phil Bloom zich in de studio zou hebben laten fotograferen door Playboy, voor 'commerciële doeleinden'.

De VPRO-letters van Jan Bons bij de aftiteling van de beroemde Hoepla-uitzending met Phil Bloom in 1967

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: