Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
14 november 2017

Vliegtuigramp Bussum 1957

Vliegtuigramp Bussum
Bekijk Video
1 min

De vlieger landt ongedeerd op het dak van een rusthuis, terwijl zijn schietstoel een gat in het dak van een woonhuis in Hilversum slaat. Niet alleen het dak van het toilet is verwoest. Door het geweld waarmee de stoel naar binnen komt begeeft ook een deel van de keukenmuur het. Daarnaast slaat een afgeworpen brandstoftank een krater in een weiland bij Hooglanderveen.

De ramp in Bussum
© Nieuwsblad van het Noorden

Drie keer schietstoel
Het is de derde keer in ruim een jaar tijd dat deze Amerikaanse piloot zijn vliegtuig via de schietstoel moet verlaten. Op 28 oktober maakt hij vanaf de vliegbasis Soesterberg een oefenvlucht met een F-100C straaljager. Boven Friesland moet hij wegens brandstofgebrek wederom per schietstoel zijn toestel verlaten. Hij komt terecht in een weiland terwijl zijn vliegtuig in het IJsselmeer stort. 

In diezelfde maand trouwt Rezk Moses Mohamed met de 18-jarige Nederlandse Willie Schouten uit Hilversum. Die zich overigens geen zorgen heeft gemaakt om haar man tijdens deze ramp in Bussum, omdat ze al vroeg op de hoogte wordt gesteld dat hem niks mankeert. 

Hoe komt het?
15 november 1957 © Het Vrije Volk

Pech maar ook weer geluk
Nederland kan er niet over uit dat de piloot zijn vliegtuig niet gewoon aan de grond heeft gezet. Mohamed vertelt dat dat niet mogelijk was: zijn pogingen mislukken door rookontwikkelingen in de cockpit. 

Het (Amerikaanse) onderzoek naar deze crash kan geen oorzaak vinden. Ook de andere crashes van dezelfde piloot zijn niet aan zijn vliegvaardigheid te koppelen. Men houdt het op toeval dat juist deze piloot tot drie keer toe uit zijn toestel wordt gelanceerd. 'Hij heeft pech gehad. Pech en toch ook weer geluk'.

Sorry for those boys
© De Telegraaf
Bronnen
 • Het Vrije Volk

  Straaljager boort zich in kazerne: 5 militairen dood, Het Vrije Volk (15-11-1953) blz 1 en 3.

  Lees hier meer:
 • De Waarheid

  Soesterberg: onbegrijpelijk dat piloot niet landde, De Waarheid (15-11-1957).

  Lees hier meer:
 • Leeuwarder Courant

  Straaljager neergestort bij Bussumse Kazerne, Leeuwarder Courant (14-11-1957).

  Lees hier meer:

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: