Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
Jort Kelder
© NTR/VPRO

Kelder groeit op in een huis vol boeken in Gouda en aan een tafel vol gesprekken over de wereld en omstreken. Hij besluit in Utrecht rechten te gaan studeren - Rotterdam is te winderig - en wordt lid van de JOVD (Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie) waar hij in 1988 de taak van secretaris op zich neemt.

De interesse voor geschiedenis is altijd aanwezig. Hoewel klein nieuws, dat volgens Kelder “vervliegt in de mist van de geschiedenis”, ook op zijn aandacht kan rekenen, geniet een nauwkeurige bestudering van de geschiedenis zijn voorkeur; een diepere blik of een beter inzicht.  Dat kan af en toe zelfs in de vorm van entertainment.

De jonge honden van Nieuw Links
Als het nu 1966 zou zijn, dan hoopt Kelder dat hij aan de kant van de vernieuwingsbewegingen staat. Hoewel we volgens hem achteraf kunnen smalen over al die revolutionairen die later zelf plaatsnemen op het pluche, staan ze wel aan de goede kant van de geschiedenis.

De analyses van Nieuw Links rammelen af en toe flink en hun oplossingen al helemaal. Op het gebied van openheid, directere democratie en het afbreken van “weinig meer dan conservatieve, op vriendjespolitiek gebaseerde autoriteit” zitten ze wat betreft Kelder echter goed.

Het is dus, kortom, weinig verrassend dat Kelder wel in is voor het eenmalig presenteren van Andere Tijden. Zijn specifieke interesse voor politieke en economische geschiedenis sluit bijzonder goed aan bij de uitzending over Nieuw Links. Bovendien; “als ze je dan vragen een van je favoriete programma’s te presenteren, dan kan je moeilijk nee zeggen”.  

Credits
  • Babette Smits van Waesberghe

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: