↳ Enter om te zoeken
FBI rapport over president Soekarno
FBI bespioneerde president Soekarno © FBI

Een oude bekende, die werkwijze. Het verhaal gaat dat de geheime dienst van de toenmalige Sovjet-Unie de Indonesische president Soekarno probeerde te chanteren. Soekarno was tijdens een bezoek aan Moskou in zijn kamer bespioneerd door de Russen. Geconfronteerd met een film van de leider met iemand die duidelijk niet mevrouw Soekarno was, riep de Indonesische leider blij dat hij wel een paar exemplaren van deze mooie film wilde hebben om in Indonesië te vertonen. Het volk zou vast enthousiast reageren als het zou zien wat hij met deze Russische meiden deed.

Maar de Amerikanen deden het zelf ook. In een van de kasten op de redactie van Andere Tijden ligt het FBI-rapport over -weer- de Indonesische president Soekarno. Ooit op basis van de Freedom of Information Act opgevraagd voor een uitzending.

Het rapport beslaat de jaren 1957-1962 van de periode dat de FBI over Soekarno informatie verzamelde. Waarom dat gebeurde staat er niet in en veel pagina’s zijn grotendeels zwart gelakt, die informatie is nog steeds geheim voor het publiek.

FBI rapport over president Soekarno
FBI rapport over Soekarno © FBI

Wat over blijft, heeft veelal betrekking op de escapades van Soekarno. Al snel komt het gerucht van de Russische vrouw ter sprake, die blijkbaar vrouwen regelde voor Soekarno. De rest van het rapport hangt aan elkaar van zwartlakkerij en “..attractive young lady”, “ ..a young female of Puerto Rican origin..” of “notorious for his sexual prowess, and his demands for women”. Of specifieke verzoeken. Zo wilde hij bij een bezoek aan de Filipijnen alleen bruine, geboren Filipijnse vrouwen, waarschijnlijk omdat hij alle andere kleuren al heeft gehad, concludeert het verslag.

Tot ineens de zin opvalt dat er beschuldigingen zijn dat er vrouwen zouden zijn geronseld voor Soekarno in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Die info moet maar niet verspreid worden, zo lezen we. Boter op hun hoofd, die Amerikanen. Nu wel heel geschokt doen, maar zelf geen haar beter.

Rapport president Soekarno
FBI rapport over Soekarno © FBI
Credits
  • Rob Bruins Slot