Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
Swiebertje met Beer

Swiebertje is gebaseerd op kinderboeken van de schrijver John h. uit den Boogaard, die later ook de afleveringen schrijft. Het begint allemaal in 1955 met de eerste testafleveringen. Het verhaal speelt zich af voor de Eerste Wereldoorlog en wordt uitgezonden in zwart-wit. Daarna is het even stil rondom het programma, maar in 1958 beginnen de opnames weer. Uiteindelijk wordt de eerste reeks Swiebertje-afleveringen in 1961 uitgezonden.

20 april 1955

Fragment Swiebertje: 'Swiebertje als woonwagenklant'

Swiebertje 1961
Bekijk Video
2 min

Het verhaal
Swiebertje gaat over de gelijknamige zorgeloze landloper die zijn tijd doorbrengt in een klein en gemoedelijk dorpje. Soms slaapt hij in een hooiberg, soms in het tuinhuisje van de burgemeester. Hij heeft altijd geld nodig, maar verkrijgt dit alleen op eerlijke manieren: overal heeft hij baantjes en klusjes. Dit voorkomt niet dat hij het af en toe aan de stok krijgt met Bromsnor, de veldwachter. Deze wil hem het liefst opsluiten in “het hok onder de toren”. Gelukkig weet Swieber altijd aan de ellende te ontkomen en eindigen alle afleveringen goed.

Swiebers beste vriendin in het dorp is Saartje, de huishoudster van de burgemeester. Zij geeft hem zo nu en dan een bordje eten of een kopje koffie en doet zo nodig een goed woordje voor hem. Swiebertje doet altijd zijn best om haar het hof te maken.

8 november 1974

Fragment Swiebertje: 'Slaap lekker Jacobus'

Swiebertje 1974
Bekijk Video
1 min

Joop Doderer
De meeste personages uit de serie worden door meerdere acteurs vertolkt, maar de rol van Swiebertje wordt de hele serie lang gespeeld door Joop Doderer. Hij vertolkt de rol zo lang, dat hij steeds meer met het personage geassocieerd wordt. Tegenwoordig spreken we dan ook van het Swiebertje-effect wanneer acteurs vergroeien met één bepaalde rol. Na twintig jaar is het genoeg geweest voor Doderer, en besluit hij voor een periode van vier jaar naar Engeland te verhuizen om daar voor een nieuw publiek serieuzere rollen te gaan vertolken. Hij heeft dan al meer dan 100 Swiebertje-afleveringen gemaakt.

Beeld Swiebertje in Oudewater
Het beeld van Swiebertje in Oudewater

In 2001 neemt Joop Doderer op 80-jarige leeftijd de prestigieuze Signaalprijs in ontvangst: de prijs voor het beste televisieprogramma van de afgelopen vijftig jaar. Swiebertje was een man van iedereen’, luidde Doderers verklaring voor het succes van de serie. Ook onthult hij in 2003 een borstbeeld van hemzelf als Swiebertje in Oudewater, het Utrechtse stadje waar veel buitenopnamen voor de serie zijn gemaakt. Joop Doderer komt op 22 september 2005 op 84-jarige leeftijd te overlijden.

 

 

Credits
  • Dorine Maat

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: