De bevrijding van Assen
In de nacht van 12 op 13 april 1945 wordt Assen bevrijd door de geallieerden. In de stad vinden die nacht vuurgevechten plaats in de Molenstraat en de Sluisstraat, hierbij komt een burger om het leven. Even verderop, in een gevecht bij de Groningerdwarsstraat, sneuvelen vier Duitsers en een Canadees. De Duitsers vragen om versterking maar die komt te laat. Ze vluchten richting de stad Groningen en de gevraagde versterking blijft daar.
Mevrouw H.G. Vos-Roelink maakt de bevrijdingsnacht mee vanuit het souterrain waar ze met haar buren bivakkeert. “We hoorden veel geschut en lawaai, vanuit de ramen keken we op straat”. Rond zes uur ‘s ochtends ziet zij vanuit haar schuilplaats Canadese militairen van portiek naar portiek gaan.
“Mijn broer en ik renden, ondanks protest van mijn moeder, naar buiten. Daar vlogen wij de soldaten om de hals.” De soldaten zijn op zoek naar de burgemeester en, belangrijker, vragen zich af hij een nazi is. H.G. Vos-Roelink bevestigt dit: “waarop ze zeiden: ‘Come on!’ Wij met hen naar het gemeentehuis en daar stond meneer al, keurig op de stoep… Hij werd snel afgevoerd.”
Ook de gevangengenomen Duitse militairen worden afgevoerd en de tanks en jeeps van de Canadezen rijden af en aan. Ze delen sigaretten en chocolade uit en langzaam maar zeker vullen de straten zich weer met mensen. “Het was een ontroerend gezicht toen een poosje later een tank met daarop drie Asser jongens de stad binnenreed. Eén van hen was de zoon van onze buren en hij reed met de tank langs het huis van zijn ouders!”
Door de nazi’s gearresteerde gevangenen worden later op de dag ook vrijgelaten. De bevrijding verloopt, op kleine vernielingen aan bruggen aan de weg naar Groningen, goed. De Groningers zijn hierna aan de beurt.
Vragen?
Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?
Neem dan contact op met de redactie: