Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
3 maart 1957

Finale Eurovisie Songfestival 1957 met Corry Brokken

1
Bekijk Video
1 min

Wie gaat er naar Frankfurt?
Op 3 februari 1967 zendt de NTS het tweede Nationaal Songfestival uit. De kijkers kunnen door het sturen van een briefkaart op de liedjes stemmen. Vier artiesten, met ieder twee liedjes, strijden voor een plekje in de finale van het Eurovisiesongfestival op 3 maart 1957 in Frankfurt am Main in Duitsland.

Voorafgaand aan het festival ontstaat er een rel. Voor de acht gekozen liedjes zijn maar drie artiesten geselecteerd: Marcel Thielemans, Corry Brokken en John de Mol. Er moet nog een vierde kandidaat gezocht worden en de selectiecommissie oppert Heya Sury. Later blijkt dat zij de vrouw is van een van de commissieleden. Sury mag uiteindelijk wel meedoen maar blijkt niet erg succesvol. Haar liedje ‘Een liedje van niets’ blijkt inderdaad niets te zijn en krijgt slechts 140 briefkaarten.

Corry Brokken wint de wedstrijd met gemak: zij krijgt voor haar liedje Net Als Toen 6927 briefkaarten. Het liedje Iwan de Messenwerper haalt de tweede plaats met 4692 briefkaarten.

Gustav Winckler en Birthe Wilke

Eurovisie in de kinderschoenen
Tien landen doen in 1957 mee aan het Eurovisiesongfestival: Denemarken, Verenigd-Koninkrijk, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, België en Nederland. Hoewel Zwitserland een jaar eerder heeft gewonnen, wordt het festival daar niet gehouden.

Er is afgesproken dat de deelnemende landen het evenement om de beurt zullen organiseren. Doordat in korte tijd steeds meer landen aan het evenement mee willen doen wordt later de regel ingevoerd dat het winnende land de komende editie zal organiseren.

Ook de ‘3 minuten-regel’ is nog niet ingesteld in 1957: de inzending van Italië duurt maar liefst 5:09 minuten terwijl die van het Verenigd Koninkrijk slechts 1:52 minuten duurt. Inzendingen moeten in de edities die volgen vanaf dan allemaal 3 minuten duren.

Liefhebbers van het Songfestival luisteren grotendeels via de radio, een televisie in huis is nog bijzonder. Jammer, want de langste kus in de geschiedenis van het songfestival vindt plaats in 1957. Birthe Wilke en Gustav Winckler kussen maar liefst 14 seconden lang. De twee verwachten dat iemand een teken geeft als zij moeten stoppen, maar daarvoor is nooit iemand aangesteld.

Nederlandse zege op songfestival
© De Telegraaf

"Mijn leven is in drie kwartier veranderd" 

De Nederlandse winnares
Corry Brokken mag als zesde haar liedje zingen. Van de zenuwen die zij een jaar eerder tijdens het festival in Lugano had, is niets te bekennen.

Van de negen andere landen krijgt het liedje ‘Net als toen’ 31 punten, maar liefst 14 punten meer dan de nummer 2, Frankrijk. Tekstschrijver Guus Jansen neemt de prijs in ontvangst en Corry Brokken voert het nummer nogmaals op. Later geeft zij aan dat haar leven “in drie kwartier is veranderd”. De zangeres wordt razend populair in Europa. Net als toen' wordt zowel in het Duits als in het Frans opgenomen.

Credits
  • Tess de Bruijn

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: