Meer verdieping op het gebied van geschiedenis? Kijk op NPOFocus.nl
↳ Enter om te zoeken
Schrijversteam GGQ 2017
© NTR

Team 1: Schrijvers

Schrijvers Eva Rovers en Roos Schlikker maken deel uit van het eerste team. Eva studeerde cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw. Ze heeft onder andere de prijswinnende biografie over Helene Kröller-Möller op haar naam staan. Roos studeerde Nederlands en communicatiewetenschappen. Ze is columnist bij Het Parool en schuift regelmatig aan als tafeldame bij De Wereld Draait Door. Stadsarchivaris Harm Jan Luth maakt het team compleet. Naast zijn baan als archivaris studeert Harm Jan geschiedenis.

Team slimste mens GGQ 2017
© NTR

Team 2: Slimste Mens finalisten

Maak kennis met het tweede team: de finalisten van de quiz De Slimste Mens. Eric Smit won de finale van De Slimste Mens in januari 2016. Hij studeerde economie, was professioneel squasher, maar werd onderzoeksjournalist. Hiske Versprille is culinair journalist voor Het Parool. Zij kreeg de zware taak de vermaarde recensent Johannes van Dam op te volgen en doet dit uitstekend. Lezerskandidaat Jan Wieger Posthumus versterkt het team. Deze ambitieuze jongeman studeert zowel geschiedenis als sociale geografie en hoopt op een carrière in de diplomatie.

Team studenten GGQ 2017
© NTR

Team 3: Oud-geschiedenisstudenten

Het derde team bestaat uit oud geschiedenisstudenten Zihni Özdil en Coen Verbraak. Zihni studeerde eerst een jaar rechten, toen een jaar geneeskunde en daarna geschiedenis, maatschappijgeschiedenis om precies te zijn. Sinds kort is hij Kamerlid voor GroenLinks. Coen Verbraak is journalist en interviewer. Hij neemt geen genoegen met een oppervlakkig antwoord, maar wil doordringen tot de ziel. Stefan Louwers, eveneens oud-geschiedenisstudent, maakt het team compleet. Stefan is werkzaam op de afdeling ethiek van de Rabobank.

Team bekende Vlamingen GGQ 2017
© NTR

Team 4: Bekende Vlamingen

De bekende Vlamingen vormen team 4. Lucas de Man studeerde Germaanse talen in Leuven en toneelregie in Amsterdam. Nu is hij presentator van het programma Kunstuur. Hij wordt vergezeld door Damiaan Denys, psychiater, filosoof en theatermaker. Angst is wat ons leidt en belemmert, aldus Damiaan. Vivian van der Wal maakt het team compleet. Vivian studeerde journalistiek, maar werkt nu als geschiedenisdocent in Pijnacker. De verlichting, middeleeuwen en negentiende eeuw zijn haar favoriete periodes.

Team burgemeesters GGQ 2017
© NTR

Team 5: Burgemeesters

Pieter Broertjes studeerde sociale wetenschappen in Utrecht, werd journalist en was hoofdredacteur van de Volkskrant. Nu is hij burgemeester van Hilversum. Teamlid 2, Paul Depla, studeerde politicologie en is burgemeester van Breda. Met een opa als minister vloeit politiek door zijn aderen. Lezerskandidaat en oud-geschiedenisstudent Jacqueline van Dijk maakt het team compleet. Jaqcueline studeerde af op Franse geschiedenis. Momenteel werkt zij als regisseur, onder meer voor 'Vroege Vogels'.