Meer verdieping op het gebied van geschiedenis? Kijk op NPOFocus.nl
↳ Enter om te zoeken
21 mei 2017

De 100e Andere Tijden Sport

Kees Verkerk
Bekijk Video
29 min

Door oproepen en gerichte zoekacties heeft Andere Tijden Sport veel van dit unieke materiaal opgespoord én, ook bijzonder, aangevuld met het originele geluid. Dat levert een fascinerend beeld op van een sporttijdperk waarin alles anders was. Sport die niet geprogrammeerd is, in soms schitterende kleuren, vooral bedoeld om plezier aan te beleven. 

We zien nog nooit eerder vertoonde amateurbeelden van Johan Cruijff in blauw Ajax-shirt, met rugnummer 10, gemaakt tijdens de kampioenswedstrijd van Ajax tegen ADO in 1968.

Er zijn beelden van een piepjonge Joop Zoetemelk in zijn eerste Tour de France (1970), gefilmd door Feyenoord-doelman Eddy Pieters Graafland.

Verder: Kees Verkerk die een camera cadeau krijgt van de gemeente Puttershoek,  de Olympische tatami van Anton Geesink in kleur, de gouden medaille van roeier Jan Wienese tijdens de Spelen in Mexico (1968) en judoka Wim Ruska in het Olympisch dorp tijdens de dramatische Spelen van München (1972).

Ook zijn er beelden van de eerste keer dat er op de 1500 meter onder de 2 minuten werd geschaatst. Dat was in Davos in 1971 door Ard Schenk en Kees Verkerk. En in een uniek filmpje uit de jaren 50 is te zien hoe Piet Keizer als jeugdspeler al die fameuze schaar in huis had waarmee hij later furore zou maken.

21mei Johan Cruijff met nr 10 (Ajax-ADO 1968) ©archief Tinus Middendorp.jpg
Johan Cruijff met nr 10 (Ajax-ADO 1968) © Tinus Middendorp