↳ Enter om te zoeken
Ellen van Langen

800 gouden meters

Regisseur Kees Jongkind vindt het eigenlijk onmogelijk om te kiezen tussen alle afleveringen die hij heeft gemaakt. Toch is er eentje wel heel erg bijzonder: "We hebben Ellen van Langen haar Olympisch gouden race op de 800 meter opnieuw laten lopen tegen de winnaars van zilver en brons Lilya Nurutdinova (Rusland) en Ana Quirot (Cuba). Dat was productioneel een huzarenstukje en het leverde een mooie zeer emotionele aflevering op." 

6 juli 2008

Ellen van Langen: 800 gouden meters.

Tom
Bekijk Video
40 min

Het gebroken hart van Ajacied Nico Rijnders

Marcel Goedhart maakte de aflevering over het gebroken hart van Nico Rijnders. Deze Andere Tijden Sport blijft voor hem de meest indrukwekkende die hij tijdens zijn hele carrière heeft gemaakt. Hierover vertelt hij het volgende:

"Het is 12 november 1972. Club Brugge speelt tegen Club Luik. In de twaalfde minuut stort Bruggespeler Nico Rijnders ter aarde. Een hartaanval op het veld. Nog zie ik de foto op de voorkant van De Telegraaf. Plat op zijn buik. Nico Rijnders, van het geweldige Ajax-middenveld, dat in 1971 de Europacup won. Met Cruijff en Keizer.

Rijnders wordt afgekeurd. Voor zijn vrouw Ans wordt het leven met Nico steeds ingewikkelder. Praten doet hij niet, hij wordt depressief, gaat veel drinken. Hun relatie verslechtert. En samen met zoon Rik vertrekt ze naar IJmuiden naar haar zus. Ze zien elkaar een tijd niet. Juist op het moment dat er weer wat contact is, gaat het mis.

Ans: ,,Nico belde, hij zegt: ‘het gaat niet goed, ik heb pijn in mijn linkerarm.’ De volgende nacht kreeg ik het telefoontje dat hij gestorven was.’’ Op 16 maart 1976 overlijdt Nico Rijnders aan een hartaanval, 28 jaar jong. Alleen, boven zijn sportzaak in Brugge.

Ans voelt zich schuldig. ,,Was ik bij hem geweest, had hij nu misschien nog geleefd’’, zegt ze tijdens een van onze eerste gesprekken. Van de familie Rijnders krijgt ze in ieder geval de schuld. Ans had bij Nico moeten blijven. Ans en zoon Rik, die drie jaar oud is, zijn bij de begrafenis. Maar ze mag niet achter de kist aanlopen. Ans is persona non grata.

Drieëndertig jaar lang voelt ze zich dus schuldig. ‘Was ik bij hem geweest, was het misschien anders gelopen.’ Nooit meer heeft ze een langdurige relatie gehad, regelmatig praat ze nog met Nico. ,,Als ik het moeilijk heb, vraag ik hem wel eens: ‘Toe help me eens.’’

Michel D’Hooghe, oud clubarts van Brugge en vertrouwenspersoon van Nico Rijnders,  is de eerste die zegt dat Ans moet stoppen met haar schuldgevoel. Maar belangrijker is Etienne van der Stichele. Als cardioloog behandelde hij Nico in het ziekenhuis na zijn hartaanval op het veld in Brugge. Als we hem hebben opgespoord, is Van der Stichele resoluut: ,,Hij had een hartziekte en hij zou hoe dan ook op jonge leeftijd sterven. In die tijd konden we niks voor hem doen.’’

We vertellen het Ans. Ze is er van in de war. ,,Dus ik ben toch niet zo’n heks?’’, zegt ze geëmotioneerd. Ze besluit zelf contact op te nemen met de cardioloog. Een paar weken later bellen we Ans. Ze klinkt opgelucht: ,,Ik denk minder aan Nico en als ik aan hem denk, draait mijn maag niet meer om. Jullie hebben me een nieuw leven gegeven. Ik kan het nu afsluiten.’’

Drieëndertig jaar later."

7 juni 2009

Het gebroken hart van Ajacied Nico Rijnders

Nico Rijnders
Bekijk Video
40 min

Bettine, bloed, zweet en tranen

""Mijn favoriete fragment betreft Bettine Vriesekoop in China, als ze ons rondleidt in haar oude appartement in Peking", vertelt eindredacteur Dirk Jan Roeleven. 

12 juni 2011

Bettine, bloed, zweet en tranen

b
Bekijk Video
35 min
Credits
  • Anne Verwaaij