Simon Tahamata: slalom tussen Ambon en Oranje

Simon Tahamata was voor een hele generatie de eerste donkere speler in Nederland die het hart stal van de voetballiefhebber. In de schaduw van Ajax’ wereldroem in 1972 werd Simon als 15-jarig ‘boertje’ weggeplukt bij amateurclub FC Theole uit Tiel. De kleine en ranke voetballer moest knokken voor zijn plek in de hoofdmacht van Ajax.
Maar toen hij eenmaal debuteerde, in het voorjaar van 1977, werd hij met ragfijne solo’s en heerlijke doelpunten razendsnel ongekend populair, tot ver buiten Amsterdam. Zijn brede grijns en aaibaarheid deden de rest voor de mediagenieke Molukker. Bobby Haarms noemde hem 'een voorbeeld voor de jeugd' vanwege zijn leergierigheid. En Johan Cruijff prees zijn tactisch inzicht, iets dat volgens Cruijff weinig andere jonge spelers in die mate hadden.
In dezelfde periode werd Tahamata – onbedoeld – het boegbeeld voor de Nederlandse Molukkers, toen Nederland voor het eerst met ‘terreur in de polder’ te maken kreeg. De door de Nederlandse staat verwaarloosde Ambonezen kwamen in opstand. Uiteraard werd de jonge stervoetballer aangesproken op de treinkapingen en andere keiharde acties van de Molukkers.
Balancerend op het snijvlak van nationale knuffelbeer en rolmodel voor een minderheid in de knel, vocht Tahamata voor zijn positie in het voetbal, zonder zijn volk en afkomst te verloochenen. Hij zocht de kapers destijds zelfs op in de gevangenis, en voetbalde met hen. Tegelijk koos Tahamata voor de Nederlandse nationaliteit en kwam hij 22 keer uit voor het Nederlands elftal. Terwijl de driekleur door veel Molukkers werd verfoeid, na de slechte behandeling door de Nederlandse overheid.
Hoe is het Tahamata gelukt te slagen in het keiharde Amsterdamse voetbalklimaat? Hoe zien de Molukkers zijn rol in die tijd? Hoe ging de stijlvolle dribbelaar zelf om met de balans tussen Ambon en Oranje? Hij traint en begeleidt nu de jeugd van Ajax en heeft een eigen academie voor talenten, onder meer van Molukse afkomst.
Andere Tijden Sport blikt op 11 juni terug met Tahamata en anderen die hem van nabij meemaakten, zoals David Endt en Piet Schrijvers. Ook gaat Andere Tijden Sport met de nog altijd zeer fitte zestigjarige oud-voetballer terug naar de gevangenis in Veenhuizen, waar hij in 1979 op bezoek ging bij de treinkapers. En net als destijds gaan Simons vrienden Willem van Hanegem, Maarten Spanjer en Guus Manuputty, met hem mee.
Andere Tijden Sport – Simon Tahamata: slalom tussen Ambon en Oranje
Zondag 11 juni, 22.15 uur, NPO 1 (exact veertig jaar na het beëindigen van de treinkaping bij De Punt)
Vragen?
Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?
Neem dan contact op met de redactie: