Met de brommer
Kenmerkten de jaren ’50 zich door de schaarste en armoede van de wederopbouw, in de jaren ’60 zorgen de diverse loongolven ervoor dat het sappelen voorbij is. De consumptie stijgt en mensen krijgen meer vrije tijd. Ook krijgen meer mensen de beschikking over een auto dus de mobiliteit neemt toe. Gezinnen trekken erop uit en ook jongeren gaan met de brommer naar de camping.
Katwijk, de Veluwe, de Wadden en Valkenburg zijn populaire bestemmingen. Het is in die tijd ondenkbaar dat jongens en meisjes samen op kamp of op het kampeerterrein staan. Ook in de jeugdherbergen zijn er aparte meisjes-en jongenszalen.
Kampeerverbod voor jongeren
Vooral in Renesse krijgt de jeugd een slechte naam. Al in 1964 belegeren nozems een strandtent en zorgen 's nachts voor onrust. Het leidt zelfs tot een tijdelijk kampeerverbod voor jongeren, maar al snel springen nieuwe campings in het ontstane gat. Ze mogen dan druk zijn; aan jongeren valt ook flink te verdienen.
"De jongens en meisjes moesten apart op een veld, nou dat was voor ons heel spannend natuurlijk. Dat is logisch"
Onvergetelijke vakanties
Harde muziek, drank, meisjes met uitdagende shorts en in het openbaar vrijende stelletjes; het is wennen voor de traditionele boerengemeenschap. Met een apart jongens- en meisjesveld op de camping wordt in het begin nog geprobeerd enige orde in de chaos te scheppen, maar de jeugd weet ’s nachts met zaklampen de andere sekse trefzeker te vinden.
Voor veel Nederlanders liggen in Renesse onvergetelijke herinneringen aan een eerste vakantieliefde, eindeloze avonden in de disco, katterig en zwetend wakker worden op het strand.
Kieskeurig
Maar nu proberen de bewoners het tij enigszins te keren; Renesse zou minder een trefpunt voor de jeugd en weer meer een familiebadplaats moeten worden. De welvaart in het dorp is gegroeid door het jongeren, maar is daardoor ook kieskeuriger geworden. Op naar een hoger segment, met hopelijk hogere inkomsten.
Vragen?
Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?
Neem dan contact op met de redactie: