Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
Libris

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury de volgende tien titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2017:

  • Martin Bossenbroek Fout in de Koude Oorlog. Nederland in tweestrijd, 1945-1989 (Uitgeverij Prometheus)
  • Craig Harline Jacobs vlucht. Een familiesaga uit de Gouden Eeuw (Uitgeverij Vantilt)
  • Koen Hilberdink J.B.W.P. Het leven van Johan Polak (Uitgeverij Van Oorschot)
  • Ewoud Kieft Het verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme (Uitgeverij Atlas Contact)
  • Michel Krielaars Alles voor het moederland. De Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman (Uitgeverij Atlas Contact)
  • Geert Mak De levens van Jan Six. Een familiegeschiedenis (Uitgeverij Atlas Contact)
  • Luc Panhuysen Oranje tegen de Zonnekoning. De strijd tussen Willem III en Lodewijk XIV om Europa (Uitgeverij Atlas Contact)
  • Carolijn Visser Selma. Aan Hitler ontsnapt. Gevangene van Mao (Uitgeverij Atlas Contact)
  • Henk Wesseling Scheffer-Renan-Psichari. Een Franse cultuur- en familiegeschiedenis 1815-1914 (Uitgeverij Prometheus)
  • Jolande Withuis Juliana. Vorstin in een mannenwereld (Uitgeverij De Bezige Bij)


Jury 2017
De jury van 2017 wordt gevormd door:
Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; Annegreet van Bergen, schrijfster, journalist en econoom; Wim Klinkert, hoogleraar Militaire Geschiedenis aan de UvA/Nederlandse Defensie Academie; Klaartje Schweizer, sectormanager Collecties en Beheer bij het Nederlands Openluchtmuseum; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant;
Juryvoorzitter is dit jaar mevrouw Lilianne Ploumen, demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Uitreiking
Op 16 september wordt de shortlist van vijf boeken gepubliceerd. Op 29 oktober 2017 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2017 uitgereikt door juryvoorzitter Lilianne Ploumen tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

Libris Geschiedenis Prijs
De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

De Libris Geschiedenis Prijs maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement in Nederland. Zie verder: librisgeschiedenisprijs.nl en maandvandegeschiedenis.nl

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: