Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
Andere Tijden in het dorp foto zeevang

Boek
In de Maand van de Geschiedenis verschijnt het boek Andere Tijden in het dorp over het schijnbaar gelukkige dorpsleven van toen en hoe dat veranderde. Het boek onder redactie van Marchien den Hertog is gebaseerd op tien uitzendingen van het geschiedenisprogramma, waaronder de special Van doarp en durp (2016). In tien hoofdstukken wordt verhaald hoe het platteland in de vorige eeuw ingrijpend is veranderd.

Andere Tijden in het dorp boek

Dorpse idylle
Dit dorp, ik weet nog hoe het was,/ de boerenkind’ren in de klas,/ een kar die ratelt op de keien… Met weemoed zingt Wim Sonneveld over zijn geboortedorp. Het beeld van het platteland, waar de tijd lijkt stil te staan, wordt door velen gekoesterd – misschien nu meer dan ooit.

In tijden van onzekerheid verlangt de moderne mens immers naar wat hij verloren denkt te hebben. De dorpse idylle die klein en overzichtelijk was en de veiligheid bood van een hechte gemeenschap. Het touwtje uit de deur.

Boerenbedrijf op de schop
Maar traditie en kleinschaligheid hadden ook een schaduwzijde. Grote standsverschillen, trieste werkloosheid, de macht van de kerk, keihard werken en schrijnende armoede. In de jaren vijftig en zestig komt daar verandering in. Met wat hulp van de overheid doet de moderne tijd zijn intree in de Nederlandse dorpen.

Boerenbedrijven gaan op de schop, het wildwestgevecht tussen douane en botersmokkelaars loopt stuk op de EU, er komen fabrieken en nieuwbouwwijken.

Pijn en vooruitgang
Soms doen de ontwikkelingen pijn, bijvoorbeeld als de inwoners van Spijkenisse weigeren Surinamers te huisvesten. Soms worden ze koppig genegeerd – nog in 1971 sterven kinderen in Staphorst aan polio, omdat ze niet zijn ingeënt. Soms gaan ze te snel: Delfzijl sloopt hele dorpen voor nieuwe huizen, die dertig jaar later allemaal leeg staan.

Maar vaak brengt de nieuwe tijd echte vooruitgang: niet langer sloven 12-jarige dienstmeisjes voor de Groningse herenboeren, in polder de Zeevang zijn de boeren dolgelukkig met hun nieuwbouw boerderijen, en de inwoners van Sint-Willibrord hebben eindelijk werk.

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: