Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
Vestingverhalen

Een stadsmuur, een grote poort of een oud kanon, in Nederland zie je nog overblijfselen van de vestingen van vroeger. Andere Tijden kijkt achter de vestingmuren. Wie was Kenau uit Haarlem? Wat hebben de drie musketiers met Maastricht te maken? En hoe werd Den Bosch ingenomen?

In deze YouTubeserie gaat presentator Merel met cameraman Jonathan de komende zeven weken op zoek naar de spannende verhalen van de vestingen Breda, Groningen, Maastricht, Den Bosch, Naarden, Haarlem en Ravenstein.

Man ontdekt vesting in zijn achtertuin

Bekijk Video
10 min min

Aflevering 7. Man ontdekt vesting in zijn achtertuin

Je zult maar de resten van een vesting in de tuin vinden! Dat overkwam Martin Jan van Mourik uit Ravenstein. Merel en Jonathan ontdekken het hele bolwerk, dat van Philips van Kleef moet zijn geweest.

Het paard van Troje in Breda

Bekijk Video
9 min min

Aflevering 6. Het paard van Troje in Breda

Breda 1590: de Spanjaarden hebben Breda in handen. Hoe krijgen we de stad weer terug? Adriaan van Bergen verzint een list met een Turfschip. Gaat het hem lukken?

Vestingverhalen Groningen

Bekijk Video
11 min min

Aflevering 5. Groningen bijna in Duitse handen?!

Groningen, 1672. De stad wordt gebombardeerd door Bernhard van Galen, ook wel bekend als Bommen Berend. Wie was deze man en wat was zijn doel? Presentator Merel en cameraman Jonathan gaan op onderzoek uit.

Vestingverhalen Den Bosch

Bekijk Video
10 min min

Aflevering 4. Den Bosch en de moerasdraak

Een draak van een vesting, midden in het moeras. Dat is Den Bosch. Het is 1629. Hoe gaat de protestantse Frederik Hendrik de katholieke stad veroveren op de Spanjaarden? Frederik Hendrik verzint een heel inventieve methode.

Vestingverhalen Naarden

Bekijk Video
11 min min

Aflevering 3. Napoleon in Naarden

Het is 1813. Napoleon is verslagen, maar zijn troepen houden de vesting Naarden nog bezet. De bevolking zit gevangen. De Nederlandse generaal Kraijenhoff komt de burgers van Naarden bevrijden.

Kenau, heldin van Haarlem

Bekijk Video
12 min min

Aflevering 2. Kenau, heldin van Haarlem

In Haarlem gaat presentator Merel met cameraman Jonathan terug naar de belegering door de Spanjaarden. Ze ontrafelen de mythe van Kenau, de vrouw die in 1572 voorop ging in de strijd.

Maastricht en de drie musketiers

Bekijk Video
11 min min

Aflevering 1. Maastricht en de drie musketiers

In Maastricht gaat presentator Merel met cameraman Jonathan terug naar de tijd van de belegering door Lodewijk XIV. Ze gaan op zoek naar de vierde musketier en komen in een duel met zwaarden terecht.

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: