Meer verdieping op het gebied van geschiedenis? Kijk op NPOFocus.nl
↳ Enter om te zoeken
12 november 2002

De slag om het Zuiderpark

Andere Tijden: voetbalrellen: van Ettekoven in veld 2
Bekijk Video
1 min

We hadden het vermoeden dat er in Nederland heel wat films of video’s met historische waarde lagen te verstoffen. En dat bleek inderdaad het geval. We hebben een aantal prachtige inzendingen binnen gekregen, gemaakt door de kijkers van Andere Tijden of door inmiddels overleden familieleden.

We kregen bijvoorbeeld opnamen binnen van de kruisrakettendemonstratie uit 1981, gemaakt door de heer H. Bronkhorst uit Amsterdam. Maar ook heel oude opnamen uit de jaren dertig: Koninginnedag op Java (1934), ingezonden door F. van Walsum-Beumer uit Helmond. En ook prachtige winterbeelden van een bevroren Noordzee uit 1963, gemaakt door de heer H. Verheijen uit Heemstede. Of beelden van de rellen rondom de kroning van Beatrix in 1980, gemaakt door Karel Puhl uit Alkmaar. Dan nog Rotterdamse beelden van de Watersnood uit 1953, ingezonden door de heer E. Millecam uit Hoogvliet. Stuk voor stuk bijzondere historische films. Maar we hebben als jury besloten de volgende drie inzendingen in de top drie te plaatsen:

Op DRIE is geëindigd:

Een inzending van de heer W. van Dam uit Den Haag. Zijn neef Theo van Marken maakte voor die tijd zeer bijzondere kleuropnamen van het veertig jarig jubileum van Koningin Wilhelmina. Gemaakt in Amsterdam in 1938.

Op TWEE staat:

Hitler in Keulen in 1934. Ingezonden door de heer A. Schuitema uit Hilversum. Als kleine jongen ging hij samen met zijn ouders en zijn broer naar Zwitserland op vakantie. Op de heenweg stapte de familie uit in Keulen. Op straat liepen SA-ers en na een uitstapje naar de dierentuin bleek de stad in staat van opwinding. De familie Schuitema ging kijken waar de opwinding om te doen was en toen bleek niemand minder dan Adolf Hitler langs te komen. Vastgelegd door vader Schuitema.

De WINNAAR van onze prijsvraag is mevrouw H. Dekker uit Eindhoven. Haar vader filmde in de zomer van 1944 zijn gezin en de intocht van de geallieerden. De jury vond dit mooi gefilmde ‘verhaal’ van een familie in oorlogstijd het meest bijzonder, omdat het hier gaat om een familiefilm, waar geleidelijk en steeds indringender de oorlog doorheen gaat spelen.

Muziek

Bij de compilatie is de volgende muziek gebruikt:

'Atomic'
Blondie

'Wien Neerlands Bloed'
Pianoversie. Uit: Kun je nog zingen, zing dan mee (Tekst: Tollens/Muziek Wilms)

'Rock the Casbah'
The Clash

'Hop Marianneke'
De Lieverdtjes/Traditioneel

'Winter Wonderland'
Peggy Lee

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: