Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
11 april 2015

Andere Tijden

Verraad in Benschop
Bekijk Video
29 min

Adriaan Benschop staat voor het eerst in 70 jaar weer op de plek waar hij als jongen van 14 moest toezien hoe zeven dorpsgenoten door de Duitsers werden gefusilleerd. Een paar van hen kende hij heel goed, buurjongens voor wie hij wel eens illegale batterijen smokkelde. De Duitsers hebben de jongens vier dagen eerder opgepakt bij een dramatisch verlopen razzia. Drie Duitsers werden doodgeschoten en twee verzetslieden. Zaterdag 17 februari 1945 volgde de vergelding.

Kees van Schaik zat ondergedoken toen de Duitsers de razzia hielden. Hij wist zich schuil te houden en hoorde de schoten. “Ik was zo boos, ik wilde er op af. Gelukkig had ik geen wapen en ben ik blijven zitten, want ik had niks kunnen beginnen.” Kees van Schaik staat ook op de foto die na Dolle Dinsdag van een aantal onderduikers en verzetslieden was gemaakt. De fatale foto. “We dachten dat het klaar was. Als we bevrijd zouden worden, dan zouden alle onderduikers weer naar huis keren. Geen mens had gedacht dat die foto nog bezwaarlijk zou zijn.”

In Andere Tijden worden de dramatische gebeurtenissen in Benschop verteld door de ooggetuigen van toen. Een klein dorpje met sterk georganiseerd verzet dat vlak voor de bevrijding onvoorzichtig werd. De uitzending is gebaseerd op het boek 'Het verraad van Benschop' van Bram de Graaf, dat deze week verschijnt.

Regie: Paul Ruigrok
Research: Maarten Blokzijl

Uitzending: di 7 april 2015, 21.20 uur, NPO2.

Geïnterviewden Bronnen
 • Piet Klever
  Piet Klever
 • Fam. Zijderlaan
  Fam. Zijderlaan
 • Kees van Schaik
  Kees van Schaik
 • Bram de Graaf
  Bram de Graaf
 • Adriaan Benschop
  Adriaan Benschop
 • Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid nacht

  Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

  Bezoek de website hier:
 • Het verraad van Benschop

  Bram de Graaf, Het verraad van Benschop: Verzet en vergelding in een boerendorp, februari 1945 (Amsterdam, 2015).

   

  Lees meer

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: