Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
20 december 2018

Door weer en wind: drie decennia Hollands weer

Persfoto Klimaat Sneeuw IJs
Bekijk Video
40 min

(Extreem) weer in het Nederlandse landschap

Tour door drie decennia opzienbarend en extreem weer in dit 
interactieve Nederlandse landschap. Met archiefbeelden die niet de
Andere Tijden Special zitten, maar absoluut de moeite waard zijn om te bekijken.

Klimaat interactieve kaart
Bekijk dit interactieve Nederlandse landschap © NTR/VPRO

Over de archieffilms

Opzienbarend weer leidt ook tot veel lol, zoals midden jaren zeventig wanneer het in maart vier dagen achter elkaar bijna 20 graden is en de stranden vol zijn. Of de strenge winter van 1963 het jaar van de barre Elfstedentocht, maar tevens het jaar dat je heen en weer kon lopen over de Maas en waarin er een autotoertocht van Medemblik naar Stavoren werd gehouden. Met een tankstation midden op het IJsselmeer.

In deze special dus beelden van extreem weer, maar nog meer van het leven van alledag en het weer van alledag. Niks Hollandser dan oud en jong, moeders met kinderen en scholieren die met zware tassen tegen de herfstwind in fietsen. Of de archiefbeelden van Amsterdam: de stad is bijna op z’n mooist op deze beelden van begin jaren zestig: in de regen, in alle grijstinten en met fietsers en wandelaars die zich naar de tram haasten.

En natuurlijk de wijsheden over het weer: Er wordt gesproken over likdoorns, over los en vast weer en over de bouwvak die altijd in de regen valt. Scholieren en militairen die de aardappeloogst van een paar Zeeuwse boeren proberen te redden.

De special bevat veel amateurmateriaal waarbij de beelden van de sneeuwjacht van 1979 een hoogtepunt vormen. Deze winter legde het noorden van Nederland plat en er was weinig aan te doen. Ondanks de hulp van een trein vol militairen, bewapend met scheppen. Veel haalt het niet uit, de volgende lading sneeuw komt er al aan.

Credits
  • Regisseur
    Femke Veltman
  • Researcher
    Rafaëla van der Meer
Bronnen
  • Persfoto Klimaat Sneeuw IJs

    © Harry Pot / Anefo

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: