De stad Den Helder is in de Tweede Wereldoorlog een van de zwaarst gebombardeerde steden van Nederland. De marinewerf Willemsoord en de schepen die in het Marsdiep voor anker liggen zijn het belangrijkste doelwit, maar ook het centrum van Den Helder wordt hard getroffen door bombardementen, aanvankelijk door de Duitsers en later van de geallieerden.
Burgemeester Ritmeester van Den Helder spreekt op de radio op 28 juni 1940 na weer een nacht van bombardementen: "Wanneer ik die nacht u met woorden moet beschrijven dan kan ik dat niet doen. Ik ben in die hel geweest, en met mij velen anderen." Vanaf 1 november 1943 wordt de hele stad tot Sperrgebiet verklaard en moeten alle inwoners van Den Helder de stad verlaten. Alleen diegenen die in het bezit zijn van een Ausweis kunnen de stad nog in en uit.
Door alle bombardementen en de gedwongen evacuatie liggen de straten er verlaten bij en verandert Den Helder langzaam in een desolate spookstad. In Andere Tijden komen de inwoners van Den Helder aan het woord die zich de bombardementen en de gevolgen nog levendig kunnen herinneren. Dagboekfragmenten schetsen de hel die Den Helder in die jaren moet zijn geweest.
Met Godfried van Run als tijdelijke vervanger van Hans Goedkoop.
Bekijk meer over Den Helder in de Tweede Wereldoorlog op NPO Focus.
© Fotograaf onbekend, collectie Archief Alkmaar
Vragen?
Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?
Neem dan contact op met de redactie: