School, ouders, werk, geld, vrienden en natuurlijk de liefde vormen de hoofdstukken in het leven van de tiener en dus ook in deze uit louter archiefmateriaal bestaande Andere Tijden Special.
We zien smachtende blikken, onzekere stappen op werkgebied en uiteraard de ruzies met ouders. En we zien jongeren die zich uitspreken over hun leven en hun toekomst. Is er veel anders in het leven van de jeugd van nu ten opzichte van de opgroeiende jongeren in de jaren 1960 t/m 1990? Er zijn dingen verdwenen zoals die eeuwige sigaret of het spoorboekje in de hand van de jongen op tienertoer. Er zijn ook dingen bijgekomen zoals de mobiele telefoon, maar ook de leerplichtverlenging tot 16 en later 18 jaar.Tot halverwege de jaren zeventig gold de leerplicht maar tot 14 jaar. We zien in deze special dus ook menig tiener al aan het werk of voor de keuze staan: ga ik werken of doorleren? Geld speelt net als nu een grote rol in het leven van de jeugd. Geld betekent een kans op lol en vrijheid.
De beelden van de dansles in 1962 en de John Travolta imitatoren uit de jaren zeventig en de punkers uit de jaren tachtig verschillen onderling natuurlijk zeer, maar de lol spat er van af. Door het uitgaan laten de jongeren ook zien tot welke groep zij behoren - en het is natuurlijk een mogelijkheid voor het ontmoeten van de Grote Liefde. Terwijl het in de jaren zestig bij dromerig praten over een mogelijk gezin blijft, zijn de jongeren van de jaren tachtig vrij in hun gesprekken over seks.
En voor elke jongeren in elk decennium wacht één grote gemene deler: de toekomst. Hoe zij die voor zich zien, verschilt door de jaren heen. De jongen van 15 die net begonnen is met werken in een fabriek droomt niet alleen van een goede boterham maar ziet die boterham ook dik belegd met lekkere kaas. Maar het meisje in 1984 ziet het nut van examen doen niet meer in want, zoals zij somber verzucht: ‘We zullen toch nooit werk krijgen.’
Prachtige beelden, mooie muziek en hartveroverende jongeren!
Uitzending: zaterdag 21 augustus om 20.20 uur op NPO 2.
Van nozems tot hipsters: is de jeugdcultuur dood? Lees en bekijk hierover meer op NPO Focus.
© Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Henk Hilterman.
Vragen?
Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?
Neem dan contact op met de redactie: