Van gebruiksvoorwerp tot knuffeldier. Van troostobject tot verdienmodel. Een overzicht van 50 jaar dierenlief en dierenleed in de vorige eeuw.
Nederland viert al 90 jaar Dierendag op initiatief van de Dierenbescherming. Op de eerste dierendag in 1930 wordt serieus stilgestaan bij de verhouding tussen mens en dier. We houden van dieren, dat is altijd zo geweest. Maar we zijn ook steeds meer dieren gaan houden en daarbij is de liefde soms ver te zoeken. Zeker als aan de dieren geld te verdienen valt. Andere Tijden is in het rijke beeldarchief gedoken en daarin komt die ambivalente verhouding goed naar voren.
We zien pure dierenliefde voor schattige hondjes en poesjes, maar ook voor aapjes die in de jaren ’60 nog als vrolijke huisdieren werden beschouwd. Maar ook een groot marmeren graf voor de overleden hond van Andre Hazes.
De boeren zijn met de groeiende welvaart steeds meer dieren gaan houden op een efficiënte, industriële manier. In de jaren ’70 tonen ze nog vol trots hun stallen. Speciaal voor de camera mag even het licht aan in de donkere ruimtes vol legbatterijkippen, mestkalveren en mestvarkens. Het Anti Bont Comité maakt zich al in de jaren ’70 druk over industriële nertsenfokkerijen en vossenfarms waarin ons land tot de grootste producenten behoort. Al in de jaren ’70 is ons duidelijk gemaakt dat een paar cent meer voor een ei al veel dierenleed kan besparen. We horen die boodschap nog steeds, maar we betalen liever voor onze huisdieren dan voor ons vlees.
Meer weten over de relatie tussen mens dier? Lees het op NPO Focus.
Uitzending: Zondag 4 oktober om 20.35 uur op NPO 2.
Vragen?
Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?
Neem dan contact op met de redactie: