Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
26 december 2021

De Groningse geur van tabak

Groningse tabaksfabriek
Bekijk Video
41 min

Einde van een iconisch bedrijf

Bij deze Groningse tabaksfabriek rolden jarenlang  tienduizenden pakjes shag en sigaretten van de lopende band. Daar komt binnenkort een eind aan. In 2022 sluit het bedrijf definitief de deuren. En daarmee verdwijnt na 200 jaar een icoon uit Groningen. Al die tijd was de tabaksfabriek, en de zoetige geur uit de schoorsteen, onlosmakelijk met de stad en haar bewoners verbonden. Evenals de familie Niemeijer zelf, die tot ver in de 20e eeuw het bedrijf runde.

 In 1819 begon Meindert Niemeijer een handel in koloniale waren, waaronder tabak. Later werd ook begonnen met de productie van tabak in de Groningse fabriek. Het groeide uit tot een zelfstandig familiebedrijf, gerund door de familie Niemeijer. Die naam is nog altijd een begrip in Groningen.

Niemeijer fabriek
Fabriek van Niemeijer in 1969, geportretteerd door 'Van gewest tot gewest'

Betekenis van Koninklijke Theodorus Niemeijer

De tabaksfabriek Niemeyer (met y, voor de internationale herkenbaarheid) was lange tijd een van de allerbekendste ondernemingen in Nederland. Iedereen kende de naam Niemeijer, veel mensen rookten producten van tabaksfabriek. De Niemeijers behoorden tot de belangrijkste industriële families van Nederland (zoals de families Dreesmann en Heineken) en natuurlijk van Groningen in het bijzonder.

Wat maakte de onderneming tot zo’n iconisch bedrijf? Wat hebben de fabriek en de familie voor een stad als Groningen betekend? Hoe was het om daar te werken? Hoe veranderde het werk en productieproces in de loop der tijd? Hoe waren de verhoudingen met de stad?

Credits
  • Regisseur
    Foeke de Koe
  • Researcher
    Lizzy van Winsen
  • Researcher
    Astrid Crebas

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: