Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
13 oktober 2015

Andere Tijden

Nieuw in het parlement: lichting '1967'
Bekijk Video
29 min

Op het Binnenhof in Den Haag wordt komende dagen met tal van festiviteiten stil gestaan bij het 200-jarig bestaan van onze huidige Staten-Generaal met Eerste en Tweede Kamer. Maar of er voor politici werkelijk wat te vieren valt? Het aanzien van politici is tanende volgens een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau vorige week. Drie op de vier Nederlanders is positief over de democratie in Nederland maar over politici is men minder te spreken. Een meerderheid vindt dat deze vooral handelen uit eigenbelang. De status van het Tweede Kamerlid heeft in de loop der tijden duidelijk ingeboet.

Hans Wiegel in Andere Tijden: “Vroeger was het zo dat het lidmaatschap van de Tweede Kamer iets was van aanzien. In wezen de hoogste functie, lid van het parlement. Dat vonden wij allemaal. En daar proef je in de huidige Kamer eigenlijk niets van”.

Tweede Kamerleden die in 1967 hun debuut maakten, zagen de parlementaire cultuur danig veranderen. In deze uitzending vertellen Hans Wiegel (VVD), Bram Stemerdink (PvdA), Anneke Goudsmit (D66) en Jan Nico Scholten (CDA) over de dag dat ze voor het eerst in de groene bankjes schoven. En over de cultuuromslag die ze zagen voltrekken: het Kamerlidmaatschap werd een fulltimebaan, nieuwkomer D’66 pleitte voor parlementaire veranderingen, plotseling werden ministers om de haverklap geïnterrumpeerd, de televisie deed z’n intrede en – niet te vergeten – Anneke Goudsmit zorgde voor opschudding omdat ze als eerste vrouw in broekpak verscheen. Jonkheer Mr. Willem-Hendrik de Beaufort zag het als griffier allemaal gebeuren. Samen met de politici van destijds staat hij stil bij het verschil tussen toen en nu.

Regie: Reinier van den Hout
Research: Hasan Evrengün 

Uitzending: 13 okt 2015, 21.20 uur, NPO 2.

Geïnterviewden Bronnen
 • Anneke Goudsmit
  Anneke Goudsmit
 • Jan Nico Scholten
  Jan Nico Scholten
 • Bram Stemerdink
  Bram Stemerdink
 • Hans Wiegel
  Hans Wiegel
 • Opnames Binnenhof
  Opnames Binnenhof
 • Wie is wie in de 2e Kamer

  Frits van der Molen, Wie is wie in de 2e Kamer (Amsterdam 1970).

 • Polarisatie en hoogconjunctuur

  Polarisatie en hoogconjunctuur. Het kabinet-De Jong, 1967-1971 (Amsterdam 2013).

 • Vertrouwen en zelfvertrouwen

  Vertrouwen en zelfvertrouwen. Uitkomsten en vervolg Parlementaire zelfreflectie. Uitgave Tweede Kamer 2009.

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: