Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
31 oktober 2022

Arm en rijk

Andere Tijden special arm en rijk
Bekijk Video
47 min

Nederland stevent net als de rest van Europa af op een nieuwe economische crisis met torenhoge inflatie en uit de pan rijzende gasprijzen. De verschillen tussen arm en rijk worden groter en groter. Terwijl na de Tweede Wereldoorlog loonmatiging en nivellering het ideaal leek. Andere Tijden onderzoekt de kloof van zo’n halve eeuw geleden toen Bloemendaal al het rijkste dorp van Nederland was en de bijstandswet nog maar net bestond.

Beelden uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Nederland herstelt zich razendsnel van de klap van de Tweede Wereldoorlog. Uit de brokstukken van de oorlog ontstaat een florerende economie. Maar lang niet iedereen kan mee. We zien mensen met veel geld die in smetteloos wit cricket spelen, maar ook ouden van dagen die op het randje van het bestaansminimum leven. Keerpunten zijn de lancering van de AOW midden jaren vijftig en de bijstandswet midden jaren zestig. Maar ondertussen groeit het aantal miljonairs én het aantal gezinnen dat maar net rond kan komen. De kloof tussen arm en rijk, is die ooit weggeweest?

Een Brabants gezin ziet zichzelf terug in een reportage uit 1978. We zien vader op de fiets springen op weg naar de fabriek en horen hoe moeder als huisvrouw de eindjes aan elkaar moet knopen. De kinderbijslag is iedere keer een zeer welkome aanvulling. Hoe kijken ze nu naar die beelden?

Van felle demonstraties in de strijdbare jaren zeventig gaat het naar somberende jongeren zonder werk in het decennium daarna. De jonge socioloog Godfried Engbersen doet dan al onderzoek naar armoede in Nederland. Het zal hét thema van zijn wetenschappelijke werk blijven. In de jaren tachtig woont Engbersen zelf geruime tijd in een zogenaamde ‘kansarme wijk’ in Rotterdam. Andere Tijden neemt hem mee terug naar die wijk en praat met hem over veranderingen in de kloof tussen arm en rijk.

Credits
  • Regisseur
    Paul Ruigrok
  • Researcher
    Hannah Dogger
  • Researcher
    Lucas Verhoeven

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: