Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
24 juni 2024

Okito de goochelaar

Theo Bamberg 1908
Bekijk Video
48 min

Okito

Okito wordt geboren in Amsterdam op 15 juli 1875. Het goochelen wordt hem met de paplepel ingegoten.  Ook doet hij aan pantomime en schaduwspel. Op z’n 18e begint hij met een act in Japanse stijl in Berlijn. Hij neemt later de naam Okito aan en begint een act met een komiek die zich zwart schminkte, Okito & Polising.

Internationaal succes

Hij trouwt met de dochter van een Engelse theatermanager, Lilian Poole. Terug in Nederland verandert hij zijn act in een Chinese act, maar houdt wel de naam Okito. Hij gaat op tournee door Europa. In 1902 speelt hij voor de Engelse Prins van Wales en de sjah van Perzië. Vanaf 1908 zit hij in de Verenigde Staten en toert hij door het land. In 1909 begint hij een goochelwinkeltje op Broadway, maar dat wordt geen succes. Met een nieuwe Chinese act reist hij in 1919 door Zuid-Amerika, Afrika, India, Egypte, China, Thailand (Siam) en het Verre Oosten.

Illusionist

Okito is de eerste in de wereld van het illusionisme die een object kan laten zweven. En dat is de basis van alle trucs om voorwerpen, of het nou een gloeilamp, bal of tafel is, door de lucht te laten bewegen. Hij schrijft een aantal boeken over zijn trucs die nog in antiquariaten verkrijgbaar zijn, zoals ‘Okito on Magic’. Enkele van zijn trucs zijn naderhand ook uitgevoerd door illusionisten als David Copperfield en dus ook Hans Klok. Erg bekend is de zogenaamde Okito Coin Box, een truc met een doosje met munten die je ook veelvuldig op internet ziet.

Na de Eerste Wereldoorlog treedt hij op in gerenommeerde theaters. Met de 2000 kilo bagage die bij de acts hoort, is hij in staat de meest exclusieve illusionisten-shows ter wereld uit te voeren. Hij trekt door Europa naar Parijs, Boedapest, Berlijn en Wenen.

Omdat de sfeer in Wenen hem te grimmig wordt, vertrekt hij met zijn gezin in 1932 naar Nederland. Hij laat een huis bouwen in Rijswijk. Als Nederland vervolgens met de Tweede Wereldoorlog wordt geconfronteerd, vlucht hij met zijn echtgenote naar Latijns-Amerika. 14 kisten met verpakte attributen blijven achter. Na een tournee door Zuid-Amerika en Mexico vestigt hij zich in Chicago, krijgt de Amerikaanse nationaliteit en overlijdt daar in 1963.

Credits
  • Hannah Dogger
  • Marcel Goedhart
Tags
okito

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: