Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
26 mei 2024

Het vergeten EK van 1980

Andere Tijden Sport - het vergeten EK van 1980
Bekijk Video
31 min

Vol verwachtingen...

Het Europees Kampioenschap voetbal van 1980 is in Nederland de geschiedenis ingegaan als een totale mislukking – en het begin van de magere jaren voor Oranje. Na de WK-finales van 1974 en 1978 denken de spelers die EK-titel in Italië wel even op te halen. Ze nemen, samen met bondscoach Jan Zwartkruis (na het WK ’78 gepromoveerd van assistent tot bondscoach) een single op met André van Duin (‘Nederland, die heeft de bal’) en reizen met veel verwachtingen naar Napels, waar de eerste wedstrijden op stapel staan. Ook de Amsterdamse cafévrienden Rooie Cor, Karel, Fred en Cor reizen vol goede moed af. Cor steelt de show tijdens de eerste wedstrijd tegen Griekenland, als hij verkleed als André van Duin de tribunes bespeelt. Daarmee is ook zo'n beetje het enige hoogtepunt van de wedstrijd genoemd, want meteen al blijkt: Oranje speelt mat en ongeïnspireerd. In de loop van het toernooi gaat het van kwaad tot erger: frustraties, hard spel, vroege uitschakeling. Wat is er aan de hand?

...maar alles gaat fout

Achter de schermen blijkt van alles gaande, waar zowel de KNVB als de Oranje-supporters geen weet van hebben. De selectie is door bondscoach Zwartkruis - van huis uit militair – zodanig gedrild dat er geen fut meer in zit. De derde keeper, jongeling Hans van Breukelen, wordt door de oudere spelers gepest. Het hotel waar de spelers verblijven zit vol toeristen, die gewoon in en uit lopen, net als de pers. En dan zijn sommige spelers ook nog eens druk met mogelijke transfers naar Italië, waar de transfermarkt in 1980 net weer open is gegaan na een jarenlang verbod. 

Andere Tijden Sport met Bennie Wijnstekers, René en Willy van de Kerkhof, Hans van Breukelen, Eric Vilé (destijds voorzitter van het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB) en met Rooie Cor, Karel, Fred en Cor, die in hun stamcafé La Bastille samen met Dione de Graaff terugkijken op hun ervaringen. Met dit toernooi zijn de gouden jaren van Oranje even voorbij – tot de Europese titel van ’88. Van de selectie van 1980 is er dan nog maar eentje over: Hans van Breukelen. De man die gepest werd in 1980 en uitgroeit tot held in 1988.

Credits
  • Researcher
    Casper Brasser

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: