Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
27 januari 2019

Andere Tijden Sport - Rudi Lubbers en het gevecht van zijn leven

Rudi Lubbers en het gevecht van zijn leven
Bekijk Video
34 min

Rudi Lubbers en het gevecht van zijn leven
Op 20 oktober 1973 bokst zwaargewicht Rudi Lubbers in Jakarta tegen Muhammad Ali, de grootste bokser aller tijden. Vanuit een Bulgaars gehucht kijkt Lubbers bij Andere Tijden Sport terug op dit hoogtepunt uit zijn loopbaan.

In de nazomer van 2018 is er in Papendal een grote reünie van Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen van 1968 in Mexico-City. Ada Kok is erbij, net als Joop Zoetemelk en nog tientallen sporthelden van een halve eeuw geleden. Bokser Rudi Lubbers valt op door zijn afwezigheid. De organisatoren hebben maanden tevergeefs naar hem gezocht.

Andere Tijden Sport is er na een lange zoektocht wél in geslaagd hem terug te vinden als kluizenaar in Bulgarije, samen met zijn vriendin en een stel honden. De beelden zijn onthutsend, want Lubbers woont daar in een aftandse bus. “Ik leid een teruggetrokken leven,” zoals hij zelf zegt. Hij is er niet gelukkig: “Ik mis mijn kinderen, de kleinkinderen die groter worden.” Het is een vlucht uit Nederland, vanwege een eerdere veroordeling voor drugshandel, ondanks gebrek aan fysiek bewijs. “En dan ben je in Nederland en dan merk je gewoon dat je daarvoor wordt aangekeken.”

Muhammed Ali
Lubbers is in de jaren zestig en zeventig een belangrijke Nederlandse bokser, die meedoet aan de Olympische Spelen van 1964 als 1968. In 1970 wordt hij professioneel bokser, mede om zo zijn studie te betalen. Niet dat hij die daarna afrondt, want alle tijd steekt hij in de sport.

Rinze van der Meer heeft als boksstatisticus meer dan honderd partijen van Lubbers gezien. “Lubbers kon verdedigend boksen, was niet echt een aanvallende bokser. Vanuit de verdediging een aanval opzetten, counteren.” Een halve eeuw later kan Lubbers zijn slagenwisselingen nog steeds tonen aan Andere Tijden Sport. “Reageren. Komt je tegenstander naar voren, dan doe jij dat stapje naar achteren. Altijd afstand, de afstand die je nodig hebt om iemand te raken.”

In 1973 nodigt Muhammed Ali hem uit voor een wedstrijd. “Een prachtige eervolle uitnodiging,” aldus Lubbers. De algemene verwachting is dat hij snel zal worden uitgeschakeld door de beste bokser aller tijden, maar de Nederlander blijft de volle twaalf ronden overeind. Daarmee oogst Lubbers bewondering, ook van de meester zelf. Het blijkt de wedstrijd van zijn leven.

Nog één keer kijkt Lubbers terug op dat gedenkwaardige gevecht tegen Ali, vanuit zijn huidige onderkomen in Bulgarije. 

Credits
  • Bart Nijpels
  • Rudi Lubbers en het gevecht van zijn leven
    Jurryt van der Voorden

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: