Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
24 november 2015

Andere Tijden

Leven in koloniaal Suriname
Bekijk Video
29 min

Deel twee beschrijft het langzaam opkomend nationalisme vanaf de jaren 60. Voor een belangrijk deel van de bevolking is Nederland het grote voorbeeld en het Koninklijk Huis wordt op handen gedragen. Maar kleine groepen beginnen eigen identiteit en cultuur steeds meer te koesteren en pleiten uiteindelijk voor complete zelfstandigheid. 


Een van de eersten is de latere vakbondsleider Harold Rusland, die zich in het begin van de jaren 60 aansluit bij Wi Eegie Sanie (Onze Eigen Dingen), de eerste Surinaamse organisatie die zich inspant voor de eigen cultuur. Maar in die tijd is het enthousiasme voor een onafhankelijk Suriname zeer beperkt. Als Djanakdee Quintus Bosz in dezelfde tijd met een aantal andere vrouwen een demonstratie tegen onafhankelijkheid organiseert, trekt dat duizenden mensen.

Vooral Hindoestanen willen bij Nederland horen. Dat is, legt de latere president Ramsewak Shankar uit, omdat de Hindoestanen destijds achter lopen bij de Creolen. Dat maakt hen ook bang voor een Creoolse overheersing. Noraly Beyer, die in 1970 in Suriname komt wonen, treft daar echter een zelfbewuste, enthousiaste samenleving aan, die klaar is om op eigen benen te gaan staan. Naar mate de onafhankelijkheid dichterbij komt, raken de gemoederen en tegenstellingen verder verhit, tot aan brandstichtingen en rellen toe. En die tegenstellingen blijven, tot aan de dag van de onafhankelijkheid, op 25 november 1975. Emoties zijn er dan aan beide kanten: Rusland en Beyer als de Surinaamse vlag in top gaat, Quintus Bosz als de Nederlandse vlag wordt gestreken. 
Quintus Bosz: ‘Ik zal u eerlijk zeggen, toen de Nederlandse vlag naar beneden ging, heb ik gehuild’. Beyer: ‘Dat gevoel van euforie van die tijd, dat heb ik daarna nooit meer gevoeld.’ 


Regie: Paul Ruigrok
Research: Yfke Nijland, Pieter van Maele

Uitzending: di 17 en 24 nov 2015, 21.20 uur, NPO 2.
Herhaling: za 6 aug 2016, 21.20 uur, NPO 2.
Herhaling: wo 10 aug 2016, 13.25 uur, NPO 2.

Documentaire: 40 jaar na onafhankelijkheid

Op dinsdag 24 november zendt de NTR van 23.00 tot 23.50 uur op NPO 2 een aflevering uit van 2Doc die ook in het teken staat van de viering van Suriname 40 jaar onafhankelijk. In Suriname revisited keert juriste Lilian Gonçalves terug naar het land dat zij verliet na een aantal traumatische gebeurtenissen. Haar droom ging in vervulling toen Suriname onafhankelijk werd. Maar bij de militaire staatsgreep verloor ze haar broer en kort daarna bij de Decembermoorden haar man. Ze vluchtte naar Nederland en bond een levenslange strijd voor gerechtigheid aan.  

18 november 2015

Teaser: Suriname revisited

40 jaar na onafhankelijkheid
Bekijk Video
1 min
Geïnterviewden Bronnen
  • Noraly Beyer
    Noraly Beyer
  • Harold Rusland
    Harold Rusland
  • Djanakdee Quintus Bosz
    Djanakdee Quintus Bosz
  • Ramsewak Shankar
    Ramsewak Shankar
  • Hans Prade
    Hans Prade
  • Hetenachtsdroom

    John Jansen van Galen, Hetenachtsdroom: Suriname, erfenis van de slavernij (Amsterdam 2000).

  • Kapotte plantage

    John Jansen van Galen, Kapotte plantage: Suriname, een Hollandse erfenis (Amsterdam 1995).

  • De geschiedenis van Suriname

    Hans Buddingh', De geschiedenis van Suriname (Amsterdam 1995).

  • Caribische reis

    V.S. Naipaul, Caribische reis (Amsterdam 1993). 

  • Knellende koninkrijksbanden

    Gert Oostindie en Inge Klinkers, Knellende koninkrijksbanden: Het Nederlandse dekolonisatiebeleid in de Caraïben, 1940-2000 (Amsterdam 2001).

  • Man van het moment

    Peter Meel, Man van het moment: Een politieke biografie van Henck Arron (Amsterdam 2014).

  • Sarnami Hindostani 1920-1960

    G. Choenni en C. Choenni, Sarnami Hindostani 1920-1960: Deel 1. Worteling, identiteit en gemeenschapsvorming in Suriname (Amsterdam 2012).

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie:

Meer Andere Tijden