schokkend veel gas

'We zakken, we zakken, geen mens houdt dat nog tegen'.
In 1959 wordt onder het land van boer Boon uit Kolham het dan grootste gasveld van Europa gevonden. Het wordt de motor van de Nederlandse welvaartstaat. Veel minder bekend zijn de eerdere en niet zo succesvolle boringen bij Thesinge. Pas in de jaren '80 blijken er ook zorgwekkende kanten aan de zo lucratieve gaswinning te zitten en worden, ook dan al, scheuren aangetroffen in Groningse huizen. De zorgen gaan eerst nog vooral over de sterke bodemdaling boven het gasveld en leveren het eerste Groningse protestlied op: 'We zakken, we zakken, geen mens houdt dat nog tegen', zo waarschuwen de Tuutjefloiters. Ook klokkenluiders trekken aan de bel, zeker als de eerste aardbevingen komen. Maar zij worden niet gehoord, niet serieus genomen. Hans Roest van Staatstoezicht op de Mijnen ziet hoe zijn dienst met steeds minder personeel moet toezien hoe de problematiek juist veel groter wordt. Economische belangen wegen zwaar. En uiteindelijk trilt en beeft het flink in de Groningse bodem met de beving van Huizinge in 2012 als voorlopig hevigste beving ooit.
In het jaar dat de Groningse gaskraan definitief dichtgaat, presenteert Andere Tijden (NTR) de nieuwe vierdelige documentaireserie De aarde beeft: over de vondst van de gasbel, het gejuich alom in Nederland, de economische bomen die tot de hemel reiken en de gevolgen en de nasleep voor de inwoners.
Maar Groningen is meer dan gas. De aarde beeft is ook een serie over de Groningers zelf, de geschiedenis, het land en de bewoners: de luchten, melancholie, het hoge land en de oude dorpskernen. Presentator Winfried Baijens ontmoet bekende en onbekende Groningers en zoekt uit wat de provincie onderscheidt van en verbindt met de rest van Nederland. In de serie is ook veel Groningse muziek te horen.
Alle afleveringen van de serie vind je hier.
Vragen?
Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?
Neem dan contact op met de redactie: