Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
16 juli 1976

De Black Power-groet, AVRO

Black Power tijdens Olympische Spelen in Mexico '68
Bekijk Video
1 min

Op andere gedachten

In het archieffragment zien we Smith en Carlos op het podium staan. Het IOC zit behoorlijk met de actie van Smith en Carlos in zijn maag. Van tevoren is al duidelijk dat beide atleten iets van plan zijn. Daarop stuurt het IOC oud-olympisch kampioen Jesse Owens op hen af om ze op andere gedachten te brengen. Maar de atleet van Berlijn 1936 (uiteraard voor deze missie gekozen vanwege zijn symbolische waarde als zwarte atleet die bij de nazi-Spelen vier maal goud won) kan de actie niet voorkomen.

Spelen geen podium voor politiek
Tommie Smith en John Carlos worden door het Amerikaans Olympisch Comité uit de ploeg gezet en verzocht het Olympisch dorp te verlaten, na zware druk van IOC-voorzitter Avery Brundage. Die vindt dat de Olympische Spelen niet het podium mogen zijn voor politieke uitingen.

Einde sportieve loopbaan
De zilveren medaillewinnaar is Peter Norman uit Australië. Hij draagt een badge met de tekst ‘Olympic Project for Human Rights’ (een organisatie die zich keert tegen racisme in de sport) en toont daarmee solidair te zijn met de actie van de Amerikanen. Het komt Norman op felle kritiek uit eigen land te staan en kost hem zijn sportieve loopbaan.

“Het is niet aan ons om uit te leggen wat het betekent, maar aan jullie blanken om ons te begrijpen.”

Black Power-voorman Stokely Carmichael geeft in 1967 tekst en uitleg over zijn beweging. De jonge student propageert politieke en economische macht voor de zwarte gemeenschap om daarmee de blanke hegemonie te doorbreken. De blanke overheersing is volgens de Black Power-volgers in alle geledingen van de samenleving zichtbaar, ook in de sport.

Geen reactie van de Nederlandse ploeg

De Nederlandse olympische sporters mogen niet reageren op de Black Power-groet. Jan Willem Pennink, in 1968 assistent-Chef de Mission, legt uit waarom: "Het is geen issue, want allerlei mensen moeten nog sport bedrijven en dat gaat voor."

25 mei 2016

Reacties van de Nederlandse ploeg

Reacties van de Nederlandse Olympische ploeg op de opgeheven vuist
Bekijk Video
1 min
Credits
  • Hasan Evrengün
  • Anne Verwaaij
Bronnen
  • Eerherstel voor atleten 'Black Power-groet'

    NOS sport algemeen, 'Eerherstel voor atleten 'Black Power-groet'' (26-09-2016).

    Lees hier:

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie:

Meer Andere Tijden