De jaren zestig en zeventig zijn gouden decennia voor de Nederlandse fotojournalistiek. De dag- en weekbladen zien hun abonneebestanden evenredig met de welvaart toenemen, het televisieaanbod is beperkt tot aanvankelijk één en later twee publieke netten, en van internet heeft nog nooit iemand gehoord. Bladen als Avenue en Nieuwe Revue nemen een tijdlang zelfs een dominante positie in binnen de opkomende beeldcultuur. Het is een mooie tijd voor ambitieuze, jonge fotografen als Rob Mieremet.
Rob Mieremet treedt in 1969 in dienst van Anefo. Vier jaar later wint hij, 26 jaar oud, al de Zilveren Camera voor een foto van het dramatische ongeluk van de Britse autocoureur Roger Williamson op het circuit van Zandvoort. Sportwedstrijden, persconferenties en demonstraties: alles waar de kranten in die jaren belangstelling voor hebben, legt hij in zwart-wit vast.
Op de website van het Nationaal Archief is het werk van Rob Mieremet terug te zien. Anno 2017 zijn het misschien niet eens zijn ‘harde’ nieuwsfoto’s meer die de meeste indruk maken.
“Rob was heel talentrijk”, vertelt de latere Volkskrantfotograaf Bert Verhoeff (die in 1969 samen met Mieremet als leerling-verslaggever bij Anefo is begonnen) telefonisch. “En hij gaf meer en meer blijk van een eigen, artistieke visie.”
Waar Bert Verhoeff zich verder ontwikkelt op het gebied van de fotojournalistiek, trekt Rob Mieremet vanaf 1976 op goed geluk steeds vaker de wijde wereld in. Op zijn eerste grote reis trekt hij, zoals zoveel vrije vogels in die jaren, naar het Verre Oosten en legt onderweg in warme kleuren het landschap vast. En de mensen die hij en zijn partner Ronny Temme ontmoeten.
Een aantal van de reisfoto’s van Rob Mieremet is in de film over de Hippie Trail te zien. Ze komen uit het persoonlijke archief van de fotograaf, dat zijn dochter een jaar geleden (ook) bij het Nationaal Archief heeft ondergebracht. In het Nationaal Archief liggen naar schatting 15 à 16 miljoen foto’s – veilig gesteld tegen verval, maar lang niet allemaal beschreven of gedigitaliseerd.
Wel goeddeels online toegankelijk zijn de collecties van fotobureaus als Anefo en Spaarnestad, en tijdschriften als Elsevier of Vrij Nederland. Meer dan 350 duizend foto’s van Anefo kunnen, onder een Creative Commonslicentie, zelfs worden gedownload voor hergebruik.
Met dank aan:
Bert Verhoeff
Elwin Hendrikse
Ronny Temme
Vragen?
Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?
Neem dan contact op met de redactie: