Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
14 september 1942

The Battle of Midway

The Battle of Midway
Bekijk Video
18 min

“Behind every cloud, there may be an enemy.” De voice-over van Fords 16mm film roept onmiddellijk spanning op. Dat is precies de bedoeling van deze propagandafilm over de Slag bij Midway. De beelden van Ford laten de zware strijd zien. Japanse bommenwerpers vernielen grote gebouwen op het eiland, zelfs het ziekenhuis.

Japan en de Verenigde Staten vechten om macht over de Grote Oceaan. Beide partijen zijn aan elkaar gewaagd. Tijdens de Slag bij Midway staat Japan op de drempel van Amerika. De zeemacht van het keizerrijk lijkt tot dat moment onoverwinnelijk. De triomf van Amerika betekent daarom een keerpunt in de oorlog op de Grote Oceaan.

The Battle of Midway is niet de enige Amerikaanse propagandafilm van een beroemde Hollywood-regisseur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stellen veel succesvolle filmers zich in dienst van de overheid in plaats van het commerciële speelfilmbedrijf. De Oscars die ze eerder wonnen met hun acteurs en actrices, behalen ze nu in de categorie documentaires. The Battle of Midway krijgt er ook één.

Meer bijzondere historische films bekijken? Bekijk de propagandafilm over de Tweede Wereldoorlog, Going North, hier. En bekijk de bijzondere NOSdocumentaire over de Hell Ships hier
De Andere Tijden aflevering met verhalen van ooggetuigen van de atoombom is hier te vinden. 

Credits
  • Anne Verwaaij

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie:

Meer Andere Tijden