Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
15 augustus 2012

Hell ships, naar Flores en de Molukken, NOS

NOS Hell ships, naar Flores en de Molukken
Bekijk Video
60 min

Het vervoer gaat per schip. Per volgepakt schip dat niet voor troepentransport was uitgerust en zonder voorzieningen. Door de omstandigheden op de schepen die de gevangenen vervoerden, krijgen die later de naam “Hell Ships”. De omstandigheden aan boord tarten elke verbeelding.

Japan verspreidt de gevangenen niet alleen over de Indische archipel, maar vervoert ze ook naar andere delen van Azië waar ze worden ingezet, zoals bij de Birmaspoorweg in Thailand. Wie waar naartoe werd gestuurd, was willekeurig. De mannen uit de uitzending van Andere Tijden vertellen dat ze werden aangewezen: jij naar Birma, jij naar Japan, jij naar ergens in de archipel. Zo ging de jongere broer van Buchel van Steenbergen naar Flores en Sumatra, hijzelf naar Japan. Het vervoer altijd per Hell Ship, zoals in deze documentaire van de NOS uit 2012. 

Meer bijzondere historische films bekijken? Bekijk de propagandafilm over de Tweede Wereldoorlog, Going North, hier. En bekijk de film over de strijd om de Grote Oceaan, The Battle of Midway, hier.
De Andere Tijden aflevering met verhalen van ooggetuigen van de atoombom is hier te vinden. 

Credits
  • Rob Bruins Slot

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie:

Meer Andere Tijden