Vliegen is een van de veiligste manieren van reizen. Toch gaat het soms mis, met catastrofale gevolgen. Bekijk de grootste vliegrampen van de twintigste eeuw in dit dossier: van de crash van de Hindenburg tot de Bijlmerramp.
Op 6 mei 1937 stortte de zeppelin LZ 129 Hindenburg neer in New York. Van de 97 mensen aan boord kwamen er 35 om het leven (13 passagiers en 22 bemanningsleden), evenals een lid van het grondpersoneel. Deze gebeurtenis is gefilmd en leverde dramatische beelden op. De ramp betekende het einde van de zeppelin als commercieel product. Ook in het Nederland van de jaren dertig zorgde de komst van deze luchtsigaar voor veel publiciteit.
Op 14 november 1957 maakt een Amerikaanse gevechtsstraaljager een oefenvlucht vanaf de vliegbasis Soesterberg. Kort na de start vliegt de straaljager in brand. De piloot is de 25-jarige eerste luitenant Rezk Moses Mohamed, afkomstig uit Southampton in de Amerikaanse staat New York. Het vliegtuig landt in Bussum. Vijf militairen op de getrokken kazerne komen direct om, 16 anderen raken gewond.
Een splinternieuw KLM-toestel stort in 1958 in de oceaan bij Ierland. Aan boord veel jonge gezinnen die hun geluk zoeken in Amerika. Alle bemanningsleden en inzittenden komen om het leven. Het is met 99 slachtoffers op dat moment de grootste ramp in de KLM-geschiedenis. Een terugblik met o.a. Nederlandse nabestaanden en Ierse reddingswerkers.
Welke machinerie komt er op gang meteen na een grote ramp? Politiemensen, hulpverleners en KLM-medewerkers vertellen over de aanpak direct na de vliegramp op Tenerife in 1977. De grootste vliegramp in de geschiedenis.
In 1981 stort het Nederlandse marinevliegtuig de Breguet Atlantic neer in zee. Reden: een kapot hoogteroer. Acht jaar eerder komt een soortgelijk ongeluk voor. Defensie ontdekt dat dit type vliegtuig onveilig is, maar stuurt het toch weer de lucht in. Andere Tijden over onwetende militairen en een ongeluk dat voorkomen had kunnen worden
Op 4 oktober 1992, om 18.36 uur, boort een Boeing 747 zich in de flats Groeneveen en Kruitberg in de Bijlmer. Met als gevolg 43 doden en een enorme ravage. 25 jaar later is deze ramp voor veel (ex) bewoners nog steeds geen geschiedenis, maar een blijvende pijn.
Het had een ontspannen kerst in de Algarve moeten worden maar werd een ramp. Maandagochtend 21 december 1992 crasht een Martinairtoestel op de landingsbaan van Faro. Zesenvijftig mensen vinden de dood. Tweehonderdvierentachtig mensen overleven de crash. Andere Tijden blikt met passagiers, bemanning en hulpverleners terug op de ramp die voor blijvende littekens heeft gezorgd.