Een nazomerse dag in september 1943. De jonge Utrechtse studente Truus van Lier is zenuwachtig. Straks gaat ze de hoofdcommissaris van politie in haar stad doodschieten. Het is de NSB’er Gerard Kerlen, een handlanger van de Duitse bezetter.
Voor zijn huis op het Willemsplantsoen wacht Truus hem op. Oog in oog met Kerlen haalt ze de trekker over.
Na haar daad weet Truus te ontkomen, maar toch wordt ze een paar weken later opgepakt. Ze is verraden. Hetzelfde jaar nog wordt ze in concentratiekamp Sachsenhausen gefusilleerd.
Truus van Lier is de eerste Nederlandse verzetsvrouw die in haar eentje een nazi om het leven brengt. Daarvoor heeft ze al tal van ander gevaarlijk verzetswerk gedaan. Ze infiltreert bij de NSB en de Wehrmacht en maakt deel uit van CS-6, een verzetsgroep die al vroeg in de oorlog overgaat tot gewelddadige acties en strijdt tegen Jodenvervolging. De Sicherheitsdienst houdt deze groep nauwlettend in de gaten en zet infiltranten in. Dat bezegelt ook het lot van Truus van Lier.
Deze maand wordt in Utrecht een standbeeld van Truus van Lier onthuld, van de hand van Joyce Overheul. Ook verschijnt een biografie van haar, geschreven door Jessica van Geel.
Truus is niet de enige in haar familie die zich verzet. Ook haar zus Miek doet verzetswerk, maar gaat minder ver dan Truus. Ze overleeft de oorlog tenslotte door het land te ontvluchten. En dan is er nicht Trui van Lier, die kiest voor een andere weg. Zij verstopt vele Joodse kinderen in haar crèche. Ook Trui overleeft de oorlog.
Andere Tijden over drie vrouwen in één familie die in de oorlog niet lijdzaam toe willen toekijken en kiezen voor verzet. En over die bewuste septemberdag in 1943. Hoe kwam Truus tot haar daad? En hoe en waarom werd ze verraden?
De special 'Truus van Lier' wordt maandag 11 april 2022 om 20:25 uitgezonden op NPO 2.
Lees en bekijk op NPO Kennis meer over het verzet in Nederland.